Begynder novellehold

Et godt sted at starte!

Velkommen til en uge i skrivemagiens tegn med Caroline Ørsum

Elsker du at skrive og lade dig opsluge af en idé til en spændende karakter, et fascinerende univers og et medrivende plot? Men går du tit i stå og har svært ved at afslutte dine historier? Så kom og lær at skrive en novelle på en uge. Vi skal se på, hvad der kendetegner en god fortælling, og dykke ned i forfatterens værktøjskasse, så du får redskaberne til at skrive lige præcis den historie, du brænder for. Vi skal bl.a. snakke om:

  • Forfattermetode og inspiration – hvordan arbejder en forfatter?
  • Børnelitteratur, YA-litteratur og novellen som genre
  • Grundlæggende fortælletips og tips til dit sprog
  • Byggestenene i den gode fortælling: hovedperson, handling, miljø og temaer
  • Hvordan du skriver en god start, midte og slutning
  • Forskellige genrer som fx realisme, fantasy og sci-fi
  • Kreativ skrivning – skægge og skæve (skrive)øvelser

Kort sagt: Vi skal prøve kræfter med alt det, der gør det sjovt og magisk at skrive. Til hvert emne vil der være en kort intro og praktiske skriveøvelser, så du kan få trænet skrivemusklen. Undervejs vil vi lade os inspirere af tekster – hinandens og andre forfatteres – læse op og øve os i at give og modtage konstruktiv feedback. I løbet af ugen skal du også skrive en færdig novelle, som bliver udgivet i en fælles antologi. Så du skal være klar på at arbejde med din tekst og få og give feedback.

Om Caroline Ørsum

Jeg har skrevet historier, lige siden jeg lærte mig selv at læse og sætte bogstaver sammen til ord som 4-5-årig ved at forsvinde ind i en verden af Anders And-blade. Senere begyndte jeg at støvsuge mit lokale bibliotek for realistiske romaner for unge, indtil der ikke var flere tilbage, jeg ikke havde læst, og det var på cirka det her tidspunkt, jeg begyndte at skrive min første roman. Den roman blev så bare ikke helt god nok til at blive udgivet, selv om jeg sendte den rundt til en masse forlag. Men i 2009, da jeg var 24 år, lykkedes det mig at få udgivet min første bog: Ungdomsromanen ”Hovedet i skyerne”, og siden har jeg fået udgivet i alt 18 bøger for børn og unge – indtil videre!

Jeg skriver realistiske romaner, fordi det er det, jeg selv elsker at læse (jeg har aldrig fået læst Harry Potter ... så er det sagt, puha, det lettede!), og fordi jeg er vildt fascineret af alle de smukke og mærkelige og umulige måder, vi mennesker handler og behandler hinanden på. I romaner og noveller er alt altid sat lidt mere på spidsen end i virkelighedens verden. Men jeg kan godt lide at skrive realisme, der faktisk føles realistisk – og det er også noget af det, jeg kommer til at lægge vægt på i undervisningen: At vi sammen træner ikke kun vores fantasi, men også vores øjne og ører, så vi bliver gode til at ramme en realistisk fornemmelse og tone i teksterne.

Jeg er altid i gang med at skrive på nye historier og er typisk i gang med flere projekter af gangen. Jeg kan også virkelig godt lide at undervise og har undervist på mange workshops og forfatterskoler for unge.

Når jeg underviser, opfatter jeg det som min fedeste og fornemste opgave at være en, der kan både inspirere dig til at komme i gang og hjælpe dig med tips, forslag og idéer, når du går i stå eller støder ind i problemer undervejs i skrivningen – for det gør man jo simpelthen bare nogle gange. Også som udgiven forfatter. Jeg ved, hvordan det er at være bidt af en historie, så man bare er nødt skrive den færdig for at se, hvordan det ender, og glæder mig til en uge, hvor vi sammen skal sprede masser af god skriveenergi.


Om mig og mine udgivelser:

Jeg har fået udgivet i alt 18 bøger for børn og unge – bl.a. står jeg bag YA-romanerne ”Den første freak på månen” (2013), ”Kære dumme døde Vik” (2015), ”Wiki over Miss Elises elendige liv” (2018), ”Venus Fluefanger” (2019, i samarbejde med Camilla Wandahl) og ”Afstanden mellem dig og mig”, som udkommer her i 2020.

Du kan læse mere om mig og mine bøger på min hjemmeside (Åbner i nyt vindue)