Hvis den her bog var en drink…

Sommer og selvforkælelse går hånd i hånd. På Brønderslev Bibliotek synes vi ikke, det bliver meget bedre, end hvis man kan placere sig i solen med en god bog. Det skulle da lige være, hvis man imens kunne nyde en iskold drink, der naturligvis matcher bogen i smag og stemning. Derfor får du her fem bud på gode sommerbøger og læskende drinks, der naturligvis også kan laves alkoholfri. Skål og god sommer!

Whisky Sour: Glenn Bech ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”

Uf! Når den skarpe citron og den bitre whisky rammer smagsløgene, er det svært ikke at skære grimasser. Men der er alligevel noget spændende ved smagssammensætningen, der gør, at man liiige skal smage lidt mere. Og lidt mere. Skal du prøve en skarp læseoplevelse, så skulle du prøve Glenn Bechs manifest ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”. Glenn Bech stikker til din opfattelse af verden, når han tager emner som klasseskam, hykleri og homoseksualitet under behandling. Bogen kan bedst beskrives som et lyrisk kampskrift, og lidt ligesom med din Whisky Sour, skal du helt sikkert være til genren. Men dem, der nyder den, nyder den i høj grad.

Et koldt glas rosé: Julia Quinns bøger om Bridgerton-familien

Ahh. Et køligt glas rosé på terrassen. Så er det virkelig blevet sommer. Den her drik falder næsten i alles smag, og det er muligt at sidde og sippe i timevis. Den samme følelse kan du få, hvis du giver dig i kast med Julia Quinns bøger om familien Bridgerton. Den ene side tager den anden, og hele herligheden glider let ned. Serien starter med ”Den ugifte hertug”, hvor Daphne Bridgerton leder efter en ægtemand i 1800-tallets London. Udbuddet af mænd imponerer hende ikke just, og i et forsøg på at vifte sværmene af unge mænd væk, indgår hun i en falsk forlovelse med den flotte og eftertragtede hertug. Men du må hellere få sat et par ekstra flakser rosé på køl. Der er nemlig hele otte bøger i Bridgerton-serien, som du kan nyde hen over sommeren.

Irish Coffee: Kim Blæsbjerg ”De bedste familier”

Den er bitter, den er sød, den har hele pakken. Den bitre kaffe i en Irish coffee lægger bunden for en skøn helhedsoplevelse, der toppes af med sød sukker og fed fløde. I Kim Blæsbjergs roman ”De bedste familier” er tilværelsen også ret bitter. Her følger vi to familier i 1950’ernes Lemvig, hvor kemifabrikken Cheminova har skabt masser af arbejdspladser til området. Forgiftninger og forurening fra fabrikken bliver tiet ihjel, imens medarbejdere kæmper for ordentlige arbejdsforhold. Men selvom tilværelsen er hård, er der stadig plads til sukkersøde øjeblikke med nye venskaber, hemmelige kærlighedsforhold og vestjysk lune.

Lakridsshots: Anna Juul ”Superskurk”

Den kan være svær at sluge, og den er ikke altid behagelig, men den sidder til gengæld i kroppen lang tid efter. Et stærkt shot med smag af lakrids er et populært valg til alverdens fester - og det er netop planlægningen af en stor fest, der er omdrejningspunktet for Anna Juuls bog ”Superskurk”. Anna kæmper med psykisk sygdom og planlægger samtidig sin 30-års fødselsdag. Bogen er rå og ærlig, for det er svært at fejre livet, når man ikke er rigtig glad. Ligesom shottet er bogen hurtigt slugt, og den kan sagtens læses på en enkelt aften, men virkningen bliver siddende.

Long Island Ice Tea: Stephen King “22.11.63”

En Long Island Ice Tea har lidt af det hele. En god blanding af rom, vodka, gin og meget mere. Stephen Kings 22.11.63 har også lidt af det hele. Mord, spænding, kærlighed – og tidsrejser. I nutidens USA finder den helt almindelige gymnasielærer Jake Epping en tidsportal, der kan tage ham tilbage til år 1958. Her får han til opgave at ændre historiens gang ved at stoppe præsident John F. Kennedys morder. Men det er svært at koncentrere sig om den vigtige opgave, når man nyder tilværelsen uden mobiltelefon og ovenikøbet møder en smuk og sød bibliotekar.   En Long Island Ice Tea skal nydes i ro mag, så alle smagene kan få plads på tungen. På samme måde skal du have god tid til 22.11.63, så du kan får alle bogens detaljer om livet i 1960’erne med. Skal du have endnu mere inspiration til din sommerlæsning? Så er bibliotekerne i Brønderslev, Hjallerup og Dronninglund åbne hele sommeren, og hylderne bugner med gode bøger, ligesom bibliotekarerne selvfølgelig er helt klar til at hjælpe.