Den levende bog

Når bøger bliver levende

Mange af de film, teaterstykker og tv-serier vi ser, bygger på romaner. Ofte er vi ikke engang klar over det, men masser af bøger bliver opsat på det store lærred. At blive dramatiseret er en af de største udmærkelser, en bog kan få, hvor vores elskede litterære helte og skurke bringes til live på det store lærred.

En god dramatisering balancerer mellem at bevare bogens vigtigste elementer og samtidig tilpasse historien til mediet. Nogle gange lykkes det så godt, at filmen kan være medvirkende til at skabe en helt ny skare af læsere til den oprindelige bog. Vi har her samlet en række gode bøger af danske forfattere, der er blevet eller bliver levendegjort, og så kan du selv vælge, om du vil læse bogen, se filmen eller måske begge dele.

Fra bogsider til scenekunst

Der foreligger et stort arbejde, inden vi som publikum kan læne os tilbage i de røde sæder i teateret og se en færdig forestilling. Men hvordan vurderer man, hvilke bøger, der har potentiale til en god dramatisering? Hvordan får romanens personer liv, og hvorledes udvælges, hvad der skal med, og hvad der ikke skal med? For at blive klogere på denne proces fra bog til dramatisering, har vi på Brønderslev Bibliotek inviteret Helen Steensbæk Schrøder, som er ansvarlig for PR og publikumsudvikling på Teater Nordkraft på besøg til et foredrag tirsdag den 19. september kl. 19. Her vil hun fortælle om arbejdet med at konvertere bogen ”Hvor der er fugle” af Maren Uthaug fra papir til levende mennesker på scenen, og hvordan fiktive karakterer bliver iscenesat. Herunder kommer Helen Steensbæk Schrøder også ind på forfatterens egen holdning til teaterets version af bogen.

Er du også nysgerrig på, hvordan Teater Nordkraft løfter ”Hvor der er fugle” af Maren Uthaug til scenekunst, så kan du helt eksklusivt også tage din læseklub med i teateret sammen med Brønderslev Bibliotek den 10. oktober. Forestillingen er baseret på den anderledes slægtsroman om (ulykkelig) kærlighed, indavl og længslen efter et andet liv. Den spilles i Teater Norkraft som findes i Nordkraft i Aalborg og udspiller sig omkring et koldt og fugtigt fyrtårn på den norske vestkyst i første halvdel af det 20. århundrede. I den lille afsidesliggende flække kæmper mennesker forgæves mod naturen, og en lang række af dårlige beslutninger sætter beboerne under pres og skaber et nærmest grotesk handlingsforløb samlet i en fantastisk og grusom teaterhistorie.

Billetter til foredrag med Helen Steensbæk Schrøder og til selve teaterforestillingen kan købes på Brønderslev Biblioteks hjemmeside, hvor du også kan læse mere om de to arrangementer. Billetsalget til den eksklusive teaterforestilling lukker tirsdag den 3. oktober.

Litterære universer på filmlærredet

Nogle bøger har stor litterær værdi, men ikke nødvendigvis filmpotentiale. Ofte er gode filmatiseringer lavet på romaner med stærke karakterer, da det er dem, vi kan se på – lange indre monologer kan være svære at udmønte filmisk. Et eksempel på mange indre monologer er romanen ”Meter i sekundet” af Stine Pilgaard, hvor hovedpersonen gør sig mange tanker om sit liv, da den lille familie flytter fra København til Velling i Vestjylland, fordi hendes kæreste får job som lærer på en højskole. Her har filmen bevaret en respekt for romanens opbygning og ånd. Selvom der både indgår sange og brevkasse-spørgsmål i bogen, er begge dele elegant oversat til film og løst med følelse og humor.

Humor fylder til gengæld ikke meget i ”Sygeplejersken” af Kristian Corfixen, der omhandler sagen fra Nykøbing Falster Sygehus, hvor en sygeplejerske blev dømt 12 års fængsel for fire drabsforsøg. I denne dokumentariske beretning rekonstrueres den nattevagt, der førte til en politianmeldelse, og her fremlægges hele politiets efterforskning med nye indsigter og interviews med sagens nøglepersoner. Den rystende sag er lavet til en gedigen Netflix-serie, der med stærke virkemidler formidler den medrivende historie fra den unge sygeplejerskekollega Pernilles synsvinkel. Miniserien er på fire afsnit og giver et sobert billede af den dystre sag.

Noget at glæde sig til

Hvis du allerede har læst eller set ovenstående titler, så kan vi berolige dig med at der er mere godt i vente fra to andre danske forfattere. Har du også slugt Thomas Korsgaards anmelderroste bestsellertrilogi, så kan du glæde dig over, at den er blevet solgt til filmatisering hos Nordisk Film. Trilogien handler om Tue, der vokser op for enden af verdens længste grusvej i Nørre Ørum i Vestjylland med en voldelig far og en deprimeret mor. Vi følger Tue fra hans helt unge år i debuten ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” om mobning, drengestreger og om at være homoseksuel i provinsen og frem til den 17-årige Tue, der drager til København for at finde fodfæste. En rå og humoristisk fortælling, der bliver spændende at se på det store lærred.

En anden fortælling fra det Vestjyske, som vi har i vente er, ”De bedste familier” af Kim Blæsbjerg. Romanen, der beskriver et lille samfunds umiddelbare opblomstring og senere død med udflytningen af kemifabrikken Cheminova i 1950’erne, bliver nu til en tv-serie. Med tv-serieformatet gøres der virkelig plads til at fortælle om efterkrigstidens udvikling mod velfærdssamfundet, og den kvindefrigørelse, klassekamp og hårde skæbne som også berøres i bogen. Vi glæder os allerede til at opleve Jørn og Karin samt Niels og Margrethe blive udfoldet og bragt til live gennem et stykke Danmarkshistorie.

Ud over dette udpluk af bøger, har vi stakkevis af andre filmatiserede bøger på vores biblioteker, du skylder dig selv at læse eller lytte til på Ereolen.

Artiklen af skrevet i september 2023 af Ida Maagaard Jensen