Jubilæum: Bøger, sang og socialt samvær i 25 år

Den 1. oktober fejrede en af Brønderslev Biblioteks læseklubber noget helt særligt. De har nemlig holdt sammen som læseklub i intet mindre end 25 år. Biblioteket tog i den forbindelse på besøg til læseklubsmøde for at ønske stort tillykke.

”Ja, engang drak vi mest rødvin, men nu er vi gået over til hvid,” siger Rigmor Marie Andersen med et skævt smil, idet hun skænker op hos sine gæster. ”Traktementet er jo næsten noget af det vigtigste ved sådan en aften – det har vi altid gået meget op i.” Bordet er da også fint dækket med sunde snacks og vinglas, og højskolesangbogen ligger klar i ti eksemplarer. Snakken går lystigt blandt kvinderne, som denne helt almindelige mandag aften i september mødes i læseklubben for første gang, siden COVID-19 satte en stopper for de sociale arrangementer. Det er Rigmor, der har taget initiativ til endelig at få sparket gang i klubben igen – et initiativ, der er blevet taget vel imod fra hendes ni kvindelige læseklubskompagnoner. ”Det er så dejligt endelig at mødes igen,” lyder det fra flere sider af bordet, inden højskolesangbogen løftes, og aftenens møde synges ind med ”Septembers himmel er så blå” med Anna Ruth Vestergaard Jensen som forsanger. 

25 år og 200 bøger 

Læseklubben, der altså i oktober kan fejre dens 25-års jubilæum, holder til i Brønderslev, og de har været knyttet til Brønderslev Bibliotek som læseklub, lige siden de startede. Møderne står de selv for, og værtskabet går altid på tur, men bøgerne bliver bestilt på biblioteket. ”Vi synes, at det er helt fantastisk, at vi sådan kan låne ti af den samme bog på biblioteket, og så ofte kun med en uges varsel,” lyder det fra et af klubbens medlemmer. Aftenens bog er ”Tjenerindens døtre” af Elsebeth Dissing, som Rigmor på forhånd har hentet på biblioteket, så alle kan gå hjem med et eksemplar til aften. Og det er nyttigt sådan at kunne låne bøger på biblioteket, når man i løbet af 25 år har læst knap 200 bøger i alt. 

Klubben har helt styr på, hvad de har læst hvornår, for til hvert møde bliver der skrevet et lille referat, og denne aften finder Rigmor sin mappe frem, hvor alle bøgerne er listet op. Den første bog, som klubben læste for 25 år siden, var ”Klinkevals” af Jane Aamund: ”Den var jo simpelthen så skideskæg,” lyder det. Læseklubben fortaber sig hurtigt i minderne, mens de bladrer nogle af de gamle titler igennem – bøger som ”Hulebjørnens klan” af Jean M. Auel og ”Dinas bog” af Herbjørg Wassmo dukker op som nogle af de tidlige titler, mens Bent Hallers ”Abelone på Bangsbo” og Ane Riels ”Slagteren i Liseleje” optræder, efterhånden som vi kommer op i 2010’erne. ”Gud, den slagterbog, den var da så god og lidt skør,” lyder det fra den ene side af bordet. ”Nej, det var da en forfærdelig bog,” siger en anden – og sådan kan smag jo heldigvis være så forskellig.

Den gode bog 

Når det kommer til udvælgelsen af bøger, er det ikke bare indholdet, der betyder noget. Den skal ifølge kvinderne nemlig også være sengevenlig. ”Bøgerne skal helst ikke være for tykke. Vi læste engang ’Jordens søjler’ af Ken Follett, dén var i hvert fald tung. Men dengang var vi jo også yngre end nu,” lyder det med et skævt smil fra en af kvinderne, som nu alle har rundet de 70. Spurgt til den bedste bog, klubben har læst, lyder det prompte: ”Mig før dig” af Jojo Moyes. Den rørende fortælling om unge Lou og den paralyserede Will gik lige i hjertet på klubben, og efterfølgende tog de i biografen for at se filmen. Klubben tager ofte ud og laver andre ting sammen, og det er netop det sociale i en læseklub, der også tiltaler medlemmerne. ”Vi har jo kendt hinanden i mange år nu og er gået igennem mange ting sammen. Vi kommer hinanden ved på den her måde, og det sociale fællesskab har en stor betydning for os. Vi bekymrer os om hinanden,” fortæller Anna Ruth.

Biblioteket hjælper gerne 

Medlemmerne skiftes til at vælge en bog, og det fungerer godt at læse noget forskelligt, alt efter hvad der optager den enkelte. Hvis inspirationen er lille, er der dog altid hjælp at hente på biblioteket. ”I er så gode til at vejlede os. Meget behjælpelige, det skal i ha’,” siger en af kvinderne, og resten nikker.  

”Min mand har jo også sagt, at nu er der i hvert fald ikke flere bøger tilbage på biblioteket, vi kan læse,” fortsætter en anden. ”Men han er heller ikke så klog. Altså i hvert fald ikke lige på dét punkt,” skynder hun sig at tilføje, da latteren bryder ud omkring bordet. 

Biblioteket kan heldigvis forsikre om, at der stadig er masser af bøger at låne. Brønderslev Bibliotek har omkring 55 læseklubber tilknyttet i hele kommunen, som alle får råd og vejledning, bestilt bøger hjem til alle i klubben og har en forlænget lånetid, så der er god tid til at læse og mødes om bogen. Hvis jeres læseklub også kunne tænke sig at benytte sig af bibliotekets tilbud, er I meget velkomne til at kigge forbi på Brønderslev, Dronninglund eller Hjallerup Bibliotek eller i Det Mobile Bibliotek og høre om jeres muligheder. 

Et stort tillykke skal lyde med læseklubbens 25-års jubilæum fra Brønderslev Bibliotek – midt i din verden. 

Artiklen er skrevet af Gitte Winneche, litteraturformidler ved Brønderslev Bibliotek, og oprindeligt udgivet 12. oktober 2021.

Materialer