På tur i litteraturens natur

Fra romantikkens fokus på naturens iboende mening til de mange økokritiske værker, vi ser i dag: Natur og litteratur har altid hængt uløseligt sammen. Gitte Winneche, litteraturformidler på Brønderslev Bibliotek, præsenterer her et udvalg af skønlitterære værker, der tager dig med på (littera)tur i naturen.

Den romantiske natur

I Emily Brontës klassiker "Stormfulde højder" (1847) får den engelske hede en fremtrædende rolle. Den brusende og stormfyldte kærlighed mellem Heathcliff og Catherine spejles nemlig i de flotte beskrivelser af naturen omkring dem. I den mere nutidige roman "Vi, de druknede" (2006) af Carsten Jensen får du lidt af den samme storladne stemning, som var så udpræget i romantikkens litteratur, når bogens karakterer bliver et med den barske natur på søen.

Økokritik og klimalitteratur

I nyere tid er fokusset på miljøhensyn smittet af på skønlitteraturen, hvilket har givet plads til en genre, som ofte benævnes økokritik. Bevæger du dig ind i denne genre, venter der nogle meget varierede læseoplevelser. I "Biernes historie" (2015) beskriver Maja Lunde i både fortid, nutid og fremtid de konsekvenser, biernes forsvinden kan få for verden og ikke mindst individet. Det dystopiske islæt, romanen har, ses i flere andre miljøromaner, bl.a. David Mitchells "Knogleurene" (2019). Her følger vi Holly Sykes, der i en ikke så fjern fremtid forsøger at gebærde sig i en verden, der er ved at gå under pga. klimaforandringer. Også i dansk litteratur har klimaforandringer fået plads, måske mest potent og bemærkelsesværdigt i Theis Ørntofts digtsamling "Digte 2014" fra samme år. Ørntoft leverer en uhyggelig, tankevækkende og civilisationskritisk læseoplevelse om en ødelæggende økokatastrofe, og han sætter spørgsmålstegn ved menneskets forhold til naturen.

"Jeg drømte, at min tunge slikkede verden ren for gletsjere / når man gør rent, skal man gøre det ordentligt" (fra Digte 2014 af Theis Ørntoft).

Naturen som terapi

Mange af os kender den salige følelse, en lang gåtur i naturen kan skænke os. Også i litteraturen finder vi eksempler på beskrivelser af, hvordan naturen kan fungere terapeutisk og måske endda ligefrem som katalysator for at forstå sig selv og egne følelser. I "Dyr (sorteret efter alder)" (2018) møder vi en hovedperson, som bearbejder sorgen over at se sin elskede farmor blive dement. Det gør hun ved at søge tilflugt i leksikalt inspirerede tekster om dyr, og på den måde skaber forfatteren Frøydis Sollid Simonsen en meget øm og fin kortprosafortælling, hvor kærlighed, demens og natur går op i en højere enhed. Naturens terapeutiske virkning på sorg er også omdrejningspunktet i Litt Woon Longs "Om svampe og sorg" (2018). Den handler om forfatterens sorgproces efter hendes mands pludselige død, og om hvordan et aftenskolekursus om svampe bliver en afgørende vej ud af sorgen.

Tilbage til naturen

Bevægelsen fra land til by har skabt de metropoler og storbyer, mange af os i dag associerer med moderne civilisation. Men i litteraturen – og i virkelighedens verden – begynder mange nu at bevæge sig fra byen og tilbage til landet, til naturen. I Nanna Gouls debutroman, "Privat skov" (2012), flytter parret Olga og Henrik fra storbyen for at realisere deres idé om et idyllisk liv midt i naturen, for hvor svært kan det egentlig være? Romanen er udpræget ironisk og sætter parforholdet og idealiseringen af naturen på spidsen. Også Erlend Loe lader i romanen "Doppler" (2004) hovedpersonen af samme navn flygte fra storbyen og tilbage til skoven. På lun og humoristisk vis skaber Loe dermed en finurlig roman, som er en kritik af det moderne menneske og det samfund, der er blevet normalen, og som derudover slet og ret er en gedigen læseoplevelse.

"Da de værste smerter klingede lidt af, oplevede jeg en velsignet ro. Der var kun skov. Den sædvanlige blanding af alle mulige sammensatte følelser og tanker og pligter og planer var væk. Pludselig var alt bare skov." (Fra Doppler af Erlend Loe).

Interesseret i flere litterære naturoplevelser?

Ovenstående er blot et udpluk af utallige læseoplevelser, der enten har naturen som omdrejningspunkt eller vægtigt baggrundstapet. På listen herunder fremhæves endnu flere bøger, som alle har naturen til fælles, og som giver dig mulighed for at opleve en bred diversitet af natur på tværs af landegrænser og tidshorisonter – helt uden at bevæge dig uden for en dør. Rigtig god læselyst.

Artiklen er skrevet af Gitte Winneche som en del af temaet Vores natur, som udføres i samarbejde med DR i 2020.

Materialer