Nyt liv i januar? Litteraturen kan hjælpe på vej

Januar har det med at bringe forsæt om opgør med alkohol, overtræk og julekilo, og fra bibliotekerne kan vi se reservationerne på bøger med sundhed er højt på lister over udlån med alt fra sundere kost til nye motionsvaner.

En lidt overset del af sundhedsaspekterne er den mentale sundhed, selvom den dårlige trivsel stiger i Nordjylland. 47% af de nordjyske kvinder i alderen 16-19 år har en høj stressscore, og mere end hver 4. af de unge kvinder er ensomme. For unge mænd gælder det, at 19% er ensomme, hvilket er en stigning fra 7% til 19 % på fire år (Sundhedsprofilen 2021, Region Nordjylland). Et stigende fokus på den mentale sundhed er nødvendig for, at borgere i Nordjylland kan trives. Særligt unge har det dårligere, hvilket kan skyldes en omskiftelig verden med mange krav og en hård præstationskultur.

 

Læsning kan hjælpe

Bøger er magiske portaler til indre rejser, hvor kun fantasien sætter grænser. Et studie fra Cambridge University viser, at børn, der begynder at læse for sjov, generelt præsterer bedre i kognitive øvelser, og deres mentale sundhed er bedre i deres ungdomsliv. Forskere fra universiteter i England og Kina fandt frem til, at 12 timers læsning om ugen var den optimale tid for at forbedre hjernestrukturen (“Reading for pleasure early in childhood linked to better cognitive performance and mental wellbeing in adolescence” fra Cambridge University). 
Bøger kan åbne for nye verdner og give et frirum til fantasi. Børn og unge bliver her præsenteret for mange forskellige måder at leve livet på, og de kan derfor få fornemmelsen af, at der i bøgerne findes andre, der har det ligesom dem. Flere forlag er begyndt at udgive korte bøger, som netop tager de unges verdener seriøst, og giver dem ord for de svære ting i livet. I kortromanen ”Bjørnen” Af Tina Sakura (2021) er Carli lige startet i gymnasiet, da hun bliver inviteret til puttemiddag. Carli glæder sig, men aftenen forandrer noget i hende, der kun kan heles gennem naturen. Her kan både unge og deres voksne finde gode måder at snakke om grænser og det pres, der kan følge med ungdomsliv. 
I ”Soft boys: noveller” Af Mads Ananda Lodahl (2023) er der samlet ti foruroligende og dragende noveller om ti teenagedrenge i en landsby i Danmark. Drengene er alle lidt anderledes, og novellerne giver et nuanceret billede af, hvad det vil sige at være ung mand, og at det heldigvis kan se ud på mange måder.

Nye mindset

En del af arbejdet med den mentale sundhed handler naturligvis også om ny viden og nye tilgange til, hvordan vi mennesker udvikler os. I bogen ”Gopler ældes baglæns: videnskabens svar på et længere liv” af Nicklas Brendborg (2021) får den naturvidenskabeligt interesserede læser den nyeste forskningsbaserede viden om begrebet "antiaging" samt praktiske råd om fx kostvaner, motionsrutiner og vigtig social kontakt. 
Mental sundhed handler også om de kollektive narrativer, vi fortæller hinanden, som måske ikke er helt så sande, som vi ønsker det. Fx giver ordsprogene “Vi kan, hvad vi vil” og ”Alle døre er åbne” stof til eftertanke. Hvis du har et dårligt helbred, kan du føle dig fanget i disse sætninger. Selvom vi kan flytte meget med tankens kraft, er vi alle socialt og helbredsmæssigt bundet, hvilket også er med til at begrænse os. I bogen om Lili ”Vi er det liv, vi lever: en fortælling om skæbnen” Af Svend Brinkmann (2021) sætter Brinkmann fokus på, hvordan vi ikke er eneforfattere til vores eget liv. Med udgangspunkt i 93-årige Lilis liv beskriver han de skæbnetråde, som hun er fanget i. I bogen kan vi hente ny refleksion over livets begrænsninger.

Læsning for livet

På Brønderslev Bibliotek tror vi på læsningens kraft og særligt den, som sker i fællesskab. Vi har mange aktive læsklubber, som holder gang i hinanden og skaber dybe samtaler om livets op- og nedture. I litteraturen skaber vi samtaler for vores fælles historie, og i læsefællesskabet er der absolut mulighed for at styrke den mentale sundhed. Vi spejler os i hinandens liv og historier og finder kræfter til et liv med mange udfordringer. I den underskønne og sjove tegneserie ”Hver dag starter det forfra” Af Line Kjeldsen Jensen (2017), gives der plads til livets uperfektheder og der reflekteres over, om det gode hverdagsliv skal være fortravlet og instagram-pænt. En tegneserie fyldt med autofiktive hverdagsillustrationer af livet med en teenager, et blebarn, en nyfødt, en mand på turne det meste af tiden og en fod, som hun ikke kan støtte på. Line har dermed mere end nok at se til. Det synes meget genkendeligt som familiemenneske, og det er let at spejle sig i og grine med. 
I romanen ”Afslutninger” Af Kim Andrea Brofeldt (2023) er der igen fokus på det uperfekte liv, hvor den socialt akavede Sarah arbejder på et plejehjem, men ellers ikke har kontakt med nogen. Da underboens dreng får brug for hende, og den venlige blomsterhandler Mehmet også viser interesse, tager hendes liv en drejning. Bøger som denne kommer der flere af, hvor der er fokus på, hvordan det gode liv sagtens kan findes i et liv med angst, komplicerede familier og uperfekte hverdage. På Brønderslev Bibliotek håber vi, at I i litteraturen kan finde nye gode nytårsforsæt, som kan hjælpe jer med at passe godt på jer selv og styrke jeres mentale sundhed.
Af udviklingskonsulent Louise Krogsgård, Brønderslev Bibliotek