10 bevægende bøger

Du lukker din bog efter at have læst den sidste side. Måske triller der en tåre ned ad din kind. Måske ryster du en smule på hænderne. Eller måske kan du bare mærke, at noget inde i dig har flyttet sig en lille smule. Tillykke – du er lige blevet bevæget af en bog. I denne artikel guider vi dig til 10 bøger, der borger for en bevægende læseoplevelse.

Sammen med DR vil Bibliotekernes Temasamarbejde ”Sammen i bevægelse” i maj og juni 2021 udfordre danskerne på bevægelse. Men bevægelse er ikke bare noget, der sker, når du løber en tur eller sparker til en fodbold. Når du læser en bog, kan du nemlig også komme i bevægelse, rent mentalt. Den psykiske stimulering, som læsning og litteraturoplevelser kan sætte i gang hos mennesket, er uden sidestykke. Når litteraturen virkelig rammer plet, sker der noget inde i læseren, og nogle af de bedste læseoplevelser, der findes, er dem, der virkelig bevæger dig. Som en del af temaet ”Sammen i bevægelse” anbefaler medarbejderne ved Brønderslev Bibliotek her 10 titler, som alle har potentiale til at få sindet i bevægelse.

"Tungt sand" af Anatoly Rybakov

”Tungt sand” af den russisk-ukrainske forfatter Anatoly Rybakov blev udgivet i 1979 og følger fire generationer af en jødisk familie i en lille ukrainsk by fra begyndelsen af århundredet og frem til 1943, hvor tyskerne udryddede næsten alle byens jøder. Den er bevægende, forfærdelig og uafrystelig i sin skildring af forfølgelsen af jøder. I tiden for udgivelsen kaldte en vestlig avis bogen for den første russiske holocaustroman, og den er interessant læsning, netop fordi de mest kendte historier om Anden Verdenskrig ofte centrerer sig om et vestligt udgangspunkt. I 2008 blev bogen lavet til en tv-serie.

"I Guds rige" af Anne-Grethe Bjarup Riis

I 2015 fik Anne-Grethe Bjarup Riis’ søn konstateret leukæmi, kun otte år gammel. Et langvarigt behandlingsforløb endte heldigvis med, at sønnen overlevede, og i 2020 udkom så Bjarup Riis’ bog ”I Guds rige”. Her fortæller Bjarup Riis om det slid, en sådan krise påfører de nærmeste, men sideløbende med sygdomshistorien hører vi også om hendes egen opvækst. Bibliotekschefen på Brønderslev Bibliotek, Bente Kristoffersen, har for nylig læst bogen: ”Koblingen til Bjarup Riis’ egen barndom perspektiveret af nutidens begivenheder fik mig til at tænke på min egen barndom og opvækst, og hvad alle de tidlige begivenheder og episoder har betydet for mit liv,” fortæller hun. ”Det er en supergod bog, som virkelig bevægede mig – stor respekt for Riis.”

”Uledsaget” af Halfdan Pisket m.fl.

”Uledsaget” fra 2017 er en meget vedkommende tegneserie, der giver stof til eftertanke. I fem korte tegneseriefortællinger giver fem tegneserietegnere liv til fem uledsagede flygtningebørns beretninger om deres oplevelser på vej mod asylcentret i Danmark. Børnene kommer fra Afghanistan, Irak og Somalia, og du er garanteret en speciel og bevægende læseoplevelse her, i hvert fald ifølge bibliotekar Ida Maagaard Jensen: ”De fem korte tegneserier gjorde et stærkt indtryk på mig, da de med få virkemidler formidler modløshed, splittelse, sorg, frygt og håb i et nøgternt sprog både før, under og efter ankomsten til Danmark.”

"Lanny" af Max Porter

Max Porter er en forfatter, der blander virkelighed med magi, og ud af det kommer der som regel noget meget smukt. I bogen ”Lanny” forsvinder en dreng sporløst, og en lille landsbys liv vendes på hovedet. En ældre kunstner mistænkes, og rygterne svirrer, alt imens en mystisk sagnfigur smyger sig gennem rendestenene og opfanger landsbyboernes samtaler. Er du forælder, er det meget svært ikke at blive rørt over historien og den uvished om drengens skæbne, forældrene sidder tilbage med. Tilmed skriver Porter i et meget smukt, men også nogle gange hæsblæsende og udfordrende sprog, så bliver du ikke emotionelt bevæget, får du i al fald hjernecellerne i bevægelse.

”Brødrene Løvehjerte” af Astrid Lindgren

Bibliotekar Jytte Albrektsen er ikke i tvivl om, hvilken bevægende bog hun gerne vil fremhæve: ”Brødrene Løvehjerte” af Astrid Lindgren. ”Jeg læste den højt for vores to piger for snart 23 år siden. En vidunderlig børnebog om døden og kærligheden, som rørte os alle. Vi så filmen også, og for få år siden sad jeg med vores yngste datter i Aalborg Teater og så den som teaterforestilling. For os alle tre er det en bog, vi aldrig glemmer, og som gav anledning til en god snak om liv og død, tab og sorg, men også om kærligheden, der bærer os videre.”

”Min mormor hilser og siger undskyld” af Fredrik Backman

Litteraturformidler Gitte Winneche har et svagt punkt for forfatteren Fredrik Backman. ”Jeg har svært ved at læse noget som helst, han har skrevet, uden at begynde at græde,” siger hun. I ”Min mormor hilser og siger undskyld” fra 2013 møder vi den syvårige Elsa, som er besat af Harry Potter, og hvis mormor er ved at gå bort. Mormoren sender Elsa ud på en sidste mission for at undskylde for de ting, hun har gjort forkert i livet. Undervejs lærer vi et og andet om de helt almindelige mennesker, der bor i Elsas opgang, og vi følger med i Elsas vej mod at acceptere et liv uden mormoren. ”Backman kan bare noget med at tage de mest almindelige hverdagssituationer og forstørre dem – han gør dem store, almengyldige og bare virkelig rørende, og jeg tudede mig gennem de sidste 100 sider af denne bog,” siger Gitte Winneche.

”Velkommen til mit mareridt” af Susanne Staun

”Velkommen til mit mareridt” af Susanne Staun fra 2015 er en uafrystelig roman om en kvindes kamp for forældreretten. Da den teologistuderende Maria møder den charmerende Timm og får en datter med ham, viser han sig at være renlivet psykopat. Snart kæmper Maria en kamp for at få forældreretten til datteren og møder psykisk terror og magtanvendelse på alle niveauer. Historien virker helt ubegribelig, men bygger – desværre – på virkelige hændelser.

”De sidste vidner” af Svetlana Aleksijevitj

”De sidste vidner” af Svetlana Aleksijevitj er uhyggelig læsning. Aleksijevitj har interviewet voksne, hviderussiske mennesker, som var børn under Anden Verdenskrig, og i ”De sidste vidner” får vi deres vidneudsagn råt for usødet. Det er ikke en roman, men et rædselskabinet af historier, der er så frygtelige, at du ikke kan undgå at blive påvirket og bevæget. Bogen er ikke for sarte sjæle, men den er vigtig og øjenåbnende og giver et helt nyt perspektiv på krigen og dens rædsler.

”The hate u give” af Angie Thomas

”The hate u give” af Angie Thomas handler om Starr, som er vidne til, at hendes ubevæbnede ven, Khalil, bliver skudt og dræbt af en hvid politimand. Da nedskydningen kommer i medierne, bliver Starr nødt til at beslutte, om hun vil medvirke til, at betjenten, der gjorde det, bliver dømt. ”Den bevægede mig, fordi emnet racisme desværre stadig er vedkommende og mere udbredt, end jeg til daglig går og tror,” siger bibliotekar Kirstine Grøngaard om bogen. ”Det er en bog, der udvider din horisont om et emne, som er meget aktuelt lige nu.”

"Mig før dig" af Jojo Moyes

Den sidste bog på denne liste over bevægende bøger er den kendte ”Mig før dig” af Jojo Moyes. Siden sin udgivelse i 2012 har den rørt utallige læsere med historien om Lou, som modvilligt tager jobbet som personlig hjælper for Will, der er lam i stort set hele kroppen. Det er en historie om kærlighed, sorg, død, livsglæde og – ikke mindst – livsmod, og det er en fortælling, som går rent ind hos de fleste. Den appellerer både til teenagere og modne læsere i alle aldre, da dens tematik er så almengyldig, og så er det en bog, der egner sig særligt godt til ferielæsning. Bare sørg for at have nogle lommeletter inden for rækkevidde.

Artiklen er skrevet af litteraturformidler Gitte Winneche