Find din næste gode læseoplevelse på Litteratursiden

Mangler du inspiration til en god bog, vil du læse en analyse af et værk, eller leder du efter en bog, som mindede meget om den, du lige har læst? Så er Litteratursiden stedet at lede.

Litteratursiden.dk (link åbner i nyt vindue) er bibliotekernes side for formidling af litteratur, hvor du kan finde inspiration, baggrund og viden om ny og ældre skønlitteratur samt faglitteratur for både børn og voksne.

En af de meget brugte funktioner på Litteratursiden, både blandt fagfolk og læsere, er ”Noget der ligner”-listerne. Emnerne i disse lister spænder mellem alt fra ”10 amerikanske klassikere”, ”barnløshed” og ”bøger om bøger” til ”mødre og døtre” og ”international politik”.

”På bibliotekerne bliver vi ofte spurgt, om vi ikke kan finde noget, som ligner den bog, låneren lige har læst, og så er Litteratursiden god at have i baghånden,” siger Ida Maagaard Jensen, bibliotekar på Brønderslev Bibliotek. På Litteratursiden kan du søge på en titel, og så får du en liste med forfatterens øvrige udgivelser og en liste med bøger, som ligner den, du har søgt på.

Listerne er, som alt andet indhold på Litteratursiden, leveret af en lang række bibliotekarer fra landets biblioteker samt kritikere, forskere, redaktører, forfattere, journalister og kulturpersonligheder. På Brønderslev Bibliotek bidrager bibliotekar Kirstine Grøngaard bl.a. med listen ”international politik”.

Læseglæde som smitter

Litteraturformidler på Brønderslev Bibliotek Gitte Winneche har stor glæde af Litteratursiden. ”Jeg bruger især siden til at holde mig opdateret på nye udgivelser. Hver måned laver de nemlig en oversigt over, hvad der er på bedding, og på den måde bliver jeg både inspireret og opdateret. Derudover er Litteratursiden en helt genial indgangsvinkel, når jeg gerne vil læse anmeldelser og analyser skrevet af mennesker, som deler min passion for litteratur, og som også bare er almindelige læsere som mig selv.”

Litteratursiden har en høj aktualitet både i forhold til anmeldelser af (ny) litteratur, men også når det kommer til, hvad der ellers sker i samfundet. Du finder f.eks. artikler og inspiration om kendte forfattere, som fylder rundt eller dør, vindere af litteraturpriser, litteraturmesser rundtom i landet og om andre aktuelle og relevante emner, som Litteratursiden vælger at sætte fokus på.

Udover at være repræsenteret online via nyhedsmails, Facebook og Instagram har Litteratursiden også en stand på det kommende Bogforum 2021 den 5.-7. november. Her kan du komme og høre oplæg fra forfattere, deltage i en litteraturquiz og få en snak med personerne bag Litteratursiden. Bibliotekar Kirstine Grøngaard har været på Bogforum mange gange, og der er altid en helt særlig stemning på Litteratursidens stand. Her går det ikke ud på at sælge bøger, men på at skabe et fælles rum for læseglæde.

I år får standen bl.a. besøg af Jesper Wung-Sung, Thomas Korsgaard, Christian Jungersen og Lone Hørslev, som alle bliver interviewet af folkene bag Litteratursiden. Standen er relativt lille, så det hele bliver meget intimt og uformelt, hvilket understreger, at Litteratursiden er læsernes side.

Læseklubberne nyder godt af Litteratursiden

Når arbejdet med den kommende sæson af ”Vores læseklubber” går i gang i foråret, bruger litteraturgruppen på Brønderslev Bibliotek i særdeleshed Litteratursiden. Først for at få gode ideer til emner for den kommende sæson og til, hvad rører sig lige nu, og hvilke bøger der var meget populære sidste år. Desuden læses der anmeldelser, og i de tilfælde hvor der er analyser, granskes de for at vurdere, om der er ”kød nok” på bogen til en læseklub.

Når læseklubberne går i gang, bliver deltagerne introduceret for Litteratursiden, og når det er muligt, sendes både anmeldelser og analyser af de udvalgte titler til deltagerne som et supplement til bogen.

Besøg Litteratursiden.dk (link åbner i nyt vindue) og gå på opdagelse i en spændende verden af anmeldelser, interviews, artikler og analyser.

Artiklen er skrevet af Kirstine Grøngaard og oprindeligt udgivet 10. november 2021.