Vi anbefaler: Gode bøger til sommeren

Det er ferietid, og det er lig med tid til læsning. I hvert fald hvis du spørger en flok ansatte fra Brønderslev Bibliotek. Louise Eltved Krogsgård og Kirstine Grøngaard kommer her med deres anbefalinger til sommerferielæsning.

Kirstine anbefaler: krimi, spænding og dansk autofiktion

En af de bøger, som har gjort mest indtryk på mig i år, er ”Bar” af Kristian Ditlev Jensen. Vi følger hovedpersonen Kristian Ditlev Jensens opvækst, ungdomsår, studentertid og arbejde som journalist, forfatter og præst, alt sammen i alkoholens skygge, først ubemærket, siden uundgåeligt. Bogen blander det autofiktive med det kontrafaktiske; for hvor virkelighedens Kristian stopper med at drikke, fortsætter romanfiguren Kristian. Stærk læsning, som giver stof til eftertanke.

Er du en af de mange, som elsker bogen ”Hvor flodkrebsene synger”, må du ikke snyde dig selv for den nye roman af Chris Whitaker ”Vi begynder med slutningen”. Det er en fremragende og intens roman om en hel by med knuste hjerter og historien, der gentager sig selv. For 30 år siden blev Vincent King dømt for mordet på den kun 7-årige Sissie. Nu skal han løslades og vender hjem til Cape Haven, hvor det kun er kriminalbetjent Walker, der er glad for at gense sin bedste ven.

Hvis du gerne vil have noget, som får dig til at trække på smilebåndet i din ferie, vil jeg anbefale dig at læse ”Miss Merkel – mord i Uckermark”, som er historien om den nu pensionerede tyske kansler blandet med Angela Lansbury, kendt fra tv-serien ”Hun så et mord” fra 1980’erne. Efter endt virke som kansler i Tyskland er Angela flyttet til den lille by Uckermark med sin mand, bodyguard og hunden Putin. Her forsøger hun at få et nyt netværk, lære at bage frugttærter og få tiden til at gå. Da den lokale baron Philip von Baugenwitz bliver fundet død, lugter Angela Merkel ugler i mosen og begynder sin egen private efterforskning. Bogen indeholder masser af sjove referencer til tidligere præsidenter samt lun humor.

Louise anbefaler: En trist, en historisk og en smal roman

”Tænk ikke på mig” af Vilma Sandnes Johansson er en stærk debutroman fra den 22-årige dansker. Det er en vedkommende og rørende autofiktiv roman om sorg, død og identitet. Som 13-årig bor Vilma alene med sin mor, som skal dø af kræft. Lægerne giver hende 6-48 måneder at leve i, og selvom Vilma også har sin far tæt på, bliver det nogle hårde ungdomsår med døden og sorgen som fast følgesvend. Bogen består af korte kapitler om livets op- og nedture som teenager og samtidig barn af en syg mor.

Skuespilleren Søren Pilmarks litterære debut ”Varieté. Laurits og Valdemar” handler om Laurits, som er en gudbenådet tryllekunstner og arbejder i Apollo Teateret i 1910. Han drømmer om at arbejde på Scala i København, men en dag dukker drengen Valdemar op på bagscenen, og Laurits’ mange forhistorier trækkes frem og ændrer alt. Jeg valgte at lytte til romanen, fordi bogen er indlæst af Søren Pilmark selv. Ikke kun er fortællingen eventyrlig, stor og grandios, men Søren Pilmark er en helt vidunderlig oplæser.

”Hvis man ikke vidste bedre” af Lotte Kirkeby handler om en ældre isoleret kvinde, som holder øje med omgivelserne fra sit vindue, mens hun tænker tilbage på dengang, hun var nygift og ung mor. Hun genbesøger de fysiske og mentale minder i det lokalsamfund, hvor en stor del af hendes familieliv udfoldede sig. Bogen er kort og præcist fortalt hen over en dag, hvor forfatteren formår at undersøge det nære og svære i relationer. Det er en roman om et ægteskab og den afstand, der kan komme mellem ægtefæller. Om utroskab og manglende dialog og om mor/datter-forholdet og morrollen. Det er forfatterens tredje udgivelse.

Artiklen er skrevet af Kirstine Grøngaard og Louise Eltved Krogsgård og oprindeligt udgivet 13. juli 2022.