Science-fiction anbefalinger

Disse fem bøger repræsenterer det bedste af science fiction-genren på tværs af tid og temaer. Uanset om du er interesseret i politiske intriger, overlevelseskampe på Mars eller refleksioner over menneskehedens skæbne, er der noget for enhver sci-fi-entusiast i disse værker. Så tag fat på en rejse gennem tid og rum med disse bemærkelsesværdige romaner og lad dig fordybe i de uforglemmelige verdener, de skaber.

1: Dune af Frank Herbert:

Dune er en bog fra 1965, der er blevet erklæret en rigtig Science-fiction klassiker. Dune er også en bog, der aldrig rigtigt er blevet glemt i den litterære verden. Serien er stadig meget populær, og planeten Arrakis og det generelle univers fra Dune er blevet brugt som inspiration til utallige nye adaptioner.

Lige nu er ”Dune” også superrelevant, da den er ved at blive filmatiseret med store stjerner som Zendaya, Timothée Chalamet og Oscar Isaac i hovedrollerne. Den første del af Dune filmen udkom i 2021, og del 2 er nu på vej i februar 2024.

Der er derfor ingen bedre tid til at smide sig over denne vilde og episke fortælling.
Dune er historien om en dreng der hedder Paul, som er en del af familien Atreides. De har fået den store opgave at overtage og overse planten Arrakis, som er rigtig værdifuld, da den er hjem til et særligt stof som hele galaksen gerne vil have fat i.

Det er et stort politisk spil, hvor Paul og hans familie bliver forrådt, og Paul må derfor finde på en måde at både overleve Arrakis og få hævn.

Dune er og bliver en af de bøger, man bare bliver nødt til at læse, hvis man er vildt med science-fiction. Dens betydning for hele genren er ikke lille og vil derfor altid være et læs værd.

2: Frankenstein af Mary Shelley

Endnu en science-fiction klassiker, der må og skal nævnes, er selvfølgelig den ekstraordinære fortælling om Frankenstein. Frankenstein blev udgivet i 1818 af den engelske forfatter Mary Shelley, der på mange måder kan argumenteres for at være skaberen af science-fiction. Frankenstein har, desuden, over mange omgange været vurderet til at være blandt de bedste romaner nogensinde.

Frankenstein er også en fortælling, mange kender, dog kan romanen godt overraske med dens kompleksitet og moralske temaer om menneskehed, ansvar og morale. Frankenstein præsenterer sine læsere for et spørgsmål om, om videnskaben er kommet for langt – et spørgsmål, der også fylder meget i dag, hvilket selvfølgelig gør Frankenstein til den absolutte klassiker, den er.

Frankenstein omhandler videnskabsmanden Victor Frankenstein, der skaber et menneske ud af lig og formår at give ham liv. Dog bliver Victor hurtigt overvældet, bange og forarget over hans kreation. Victor nægter at give hans kreation medlidenhed og afviser ham. Kreationen flygter fra Victor og er tvunget til at leve et liv i ensomhed og foragt. Victors kreation bliver til et ”monster”, som er ude efter hævn på hans skaber og de mennesker der afviser ham og hans menneskelighed.  

Det er en gotisk, mørk og rørende fortælling, der virkelig får en til at tænke sig om. Frankensteins monster er blevet en populær del af gyser verdenen og halloween, men bogen kan få en til at overveje, hvem der virkelig er monsteret i denne fortælling. Helt klart en bog, alle burde læse.

3: The Martian af Andy Weir:

Hvis man elsker en god spændingsbog, men er klar til at tage udgangspunkt i en ny verden, så er ”The Martian” et super godt science-fiction valg.  

Vores hovedkarakter Mark Watney er strandet på Mars og han har utallige udfordringer. For det første er de andre astronauter taget tilbage mod jorden, i den tro at han døde under en voldsom storm. Han har hverken mad, vand eller nogen måde at kontakte NASA eller hans kollegaer på. Men Watney vil overleve, og med de specielle evner han har, gør han alt for at blive måde den første man der har boet på Mars, men også den første mand til at overleve at blive efterladt i rummet.

Denne bog er virkelig en ”page-turner”, der ikke kan lægges fra sig, før den er ved dens vejs ende. Så hvis man både er til spænding og science fiction, så er denne bog lige noget for dig.  

Hvis bogen ikke helt er nok, så kan man også til fordel se filmen fra 2015 med Matt Damon i hovedrollen. En film, der ligesom sin bog, er værd at opleve!

4: Project Hail Mary af Andy Weir:

Hvis man er lidt mere til det overnaturlige og fantastiske, så har Andy Weir også en science-fiction bog til dig.

Project Hail Mary starter på et rumskib, hvor vi følger Ryland Grace. Grace er lige vågnet og har overhoved ingen hukommelse omkring hvordan og hvorfor han er havnet her. Han er den eneste overlevende på rumskibet, og det ser ud til at være mange, mange år siden, han sidst har været på jorden.

Langsomt kommer Grace i tanker om, hvorfor han er på en rummission, og seriøsiteten af hans mission kommer også tilbage til ham. Grace er helt alene, og hele jorden er i fare.

Project Hail Mary er en yderst humoristisk spændingsbog, der holder sin læser overrasket og investeret hele vejen igennem.

Når man så er helt grebet af denne fortælling, kan man også fryde sig over, at der er en stor Hollywood film på vej, efter rygterne med Ryan Gosling i hovedrollen og instrueret af Ridley Scott, som også instruerede film som den overstående ”The Martian”, men også klassiske film som ”Blade Runner” og ”Alien”.

5: Station 11 af Emily St. John Mandel

Station 11 er en science-fiction bog, der tager udgangspunkt i en pandemi, som kollapsede det meste af verdenens civilisationer og udryddede næsten alle mennesker.

Lidt for tæt på virkeligheden og 2020? Det kan måske føles sådan, men denne smukke fortælling er simpelthen for god til at ligge på hylden.

Station 11 kører på to tidslinjer, en før pandemien og en tyve år efter, hvor vi følger en gruppe af mennesker, der prøver at bevare skønhed, kunst og kultur, til trods for en ruineret verden. Station 11 bringer både fortællinger om en barsk dystopisk virkelighed, men også om de mennesker, der vælger at bruge verdens ende på at rejse rundt og optræde Shakespeare stykker for de mennesker, der er tilbage.

Igen er vi så heldige at der findes endnu et medie, hvor man kan opleve denne fortælling. HBO Max har nemlig en ”Station 11” miniserie med 10 episoder.

 

Skrevet af Nellie Bruhn Wesseltoft, Virksomhedspraktikant Brønderslev Bibliotek