Fy og Bi: Professor Petersens plejebørn 1924

Stumfilm.dk

Adgang
Fri adgang
Stumfilm.dk er Det Danske Filminstituts nye streamingsite med spillefilm og kortere stumfilm fra perioden 1897-1928. Filmene bliver tilgængelige, efterhånden som de digitaliseres, og de er gratis at se

Nu lancerer Filminstituttet streamingsitet Stumfilm.dk, hvor alle kan følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1897-1928 - det vil sige samtlige bevarede danske stumfilm. Det er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over de næste fire år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. En del af de gamle ruller har ikke været set siden 1920’erne. Efterhånden som filmene bliver digitaliseret, kan de streames på sitet, hvor de bliver suppleret af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt er frit tilgængeligt og gratis at se online.

Stumfilm.dk (Daniel Bødker Sørensen, 2020) from Det Danske Filminstitut on Vimeo.

 

 

Interesserede kan se frem til både kulørte fortællinger og kunstfilm, dramaer, komedier og special effects. Selvom filmsproget var et andet for 100 år siden, afspejler filmene, at datidens publikum var fascineret af mange af de samme temaer, som vi er i dag. I stumfilmæraen var sproget ingen hindring for at nå ud over Danmarks grænser. Filmene var bevidst kosmopolitisk anlagte, og deres universelle emner og problemstillinger banede vej for stor international udbredelse.

Største filmhistoriske formidlingsprojekt

Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark. Forud er gået fire års arbejde med at kortlægge filmsamlingerne i Filminstituttets arkiv. De mange film og supplerende materialer kan forhåbentlig vække glæde blandt både kulturhistorisk interesserede og nysgerrige filmelskere. En særlig målgruppe er internationale filmforskere og undervisningsinstitutioner, hvor dansk stumfilm er pensum for filmstuderende, og derfor findes Stumfilm.dk også i en engelsk version.