Kim Blæsbjerg vinder DR Romanprisen

For romanen "De bedste familier"

Af Kirstine Grøngaard

De bedste familer har begejstret tusindvis af læsere i hele landet. Deltagerne i bibliotekernes 120 romanlæseklubber har haft mange meningsfulde samtaler om romanen og har talt om blandt andet tavshedskultur, kvindekamp, klassesamfund og paralleller til den aktuelle klimakrise.

Kim Blæsbjerg har ved at beskrive dette mørke kapitel i vores historie, ud over at berige os med en fremragende fortælling og en stærk læseoplevelse, givet os et fundament at diskutere vores fælles fortid og nutid ud fra. Bogen har brudt tavsheden og ført til offentlig debat og understreger derfor også litteraturens vigtighed i samfundet. 

Kim Blæsbjerg om at vinde DR Romanprisen:

Alene det at have været nomineret til DR Romanprisen har været en kæmpe fornøjelse, fordi det jo indebærer, at min bog er blevet læst opmærksomt og diskuteret i de mange læseklubber på bibliotekerne landet over. At de diskussioner nu har udmøntet sig i, at De bedste familier også modtager prisen, er jeg fuld af taknemmelighed over. Det er en meget stor glæde for mig, at bogen og dens temaer – Cheminova, klasseskel, kønsroller, følelsesliv og tavshed – appellerer til så mange læsere.”

De bedste familier

Kim Blæsbjerg viser omkostningerne ved overgangen fra efterkrigstid til velfærdssamfund med afsæt i Cheminovas giftudledninger. Samtidig stiller han skarpt på den vestjyske tavshedskultur og trækker tråde til den aktuelle debat om klassesamfundet, blandt andet ved at vise at fattigdom også kan være at være fattig på sprog. 

Apple Tree Productions har købt rettighederne til at omdanne 'De bedste familier' til en tv-serie.

Kim Blæsbjerg har tidligere modtaget De Gyldne Laurbær og Jyllands-Postens Skønlitterære Litteraturpris for bogen.  

Om DR Romanprisen

DR Romanprisen blev indstiftet i 1999. Prisen er helt særlig ved, at det er bibliotekernes mange romanlæseklubber, der afgør, hvilken bog der vinder.

De nominerede vælges i et samarbejde mellem DR, Litteratursiden og bibliotekerne. De seks romaner bliver debatteret i bibliotekernes mange romanlæseklubber fra december til maj, hvorefter deltagerne stemmer om hvem, der skal løbe med prisen.

Kim Blæsbjerg