Gik du glip af sommerens brandvarme anbefalinger?

Sommerens udsolgte bogcafé på Café Kox den 17. juni bød på 19 meget forskellige anbefalinger - find og reserver dem lige her!

Af Hans Wendelboe Hviid Skov Bøcher

Bibliotekar Kirstine Grøngaard anbefaler bøger gæsterne på Cafe Kox i Brønderslev.

Over kaffe og kage, midt i sommerens første hede, anbefalede bibliotekets formidlere Kirstine Grøngaard, Julie Nygaard Ehlers og Hans Wendelboe Bøcher, på Café Kox i Brønderslev, den 17. juni 2025, tilsammen 19 spændende titler- Tilsammen byder bøgerne, som alle kan lånes på biblioteket, på et vidt spænd af både emner, længde og udgivelsesår.

God fornøjelse!

Kirstines hudløst ærlige, sorgmuntre og eftertænksomme anbefalinger

Kirstine begyndte i den mere alvorlige ende med at anbefale Sandie Wesths bog ”Når mørket ruller ind” (2025). Bogen tager udgangspunkt i tabet af Sandie og hendes mands datter Vilma, som døde 55 minutter efter fødslen. Sandie skriver hudløst ærligt om at være i sorg og om, hvordan det kan være svært for omgivelserne at tale om.

”Efter kort tids sygdom” (2025) af Laura Ringo er en fin, lille, sorgmunter roman om et perfekt parforhold, som splittes i atomer pga. kræft. Romanen er en humoristisk fortælling om sygdommen, parforhold, relationer og arbejdsliv; og trods sit alvorlige emne, er det en meget varm, livsbekræftende og sjov roman om tilværelsen. Af samme forfatter anbefaler Kirstine også ”Grundtvig er død”, som udkom i 2021. 

Kirstines tredje titel er den psykologiske ”Blodige hemmeligheder” (2024) af Freida McFadden, som er fortalt på en måde, så man som læser kommer til at tvivle på, hvad der egentlig er sandt, og hvad der er løgn. I bogen møder vi April, som har en YouTube-kanal med kageopskrifter, en sød søn og en lækker mand. Men, da hun begynder at modtage anonyme sms-beskeder, begynder det hele at ramle.

Som rosinen i pølseenden fortalte Kirstine om en ny feel good-serie af Marie Sammeli, hvor der indtil videre er kommet to bøger, nemlig: ”Det lille galleri i solen” og ”Den lille vingård ved bjergets fod”, begge i 2025. Bøgerne foregår i Cape Town og handler om to kvinder, der hver især kæmper med at få tilværelsen til at give mening. Der er et overskueligt persongalleri, en let stemning og nogle sympatiske hovedpersoner.

Julies urovækkende, tåkrummende og bevægende anbefalinger

Julie lagde ud med ”Skyggen foran mig” af Kim Fupz Aakeson, som er en tankevækkende roman om en mand, der efter endt afsoning af en fængselsdom for drab, begiver sig ud på en vandring på Caminoen. Bogen udkom i april 2025.

En ganske særlig læseoplevelse fik Julie med bogen ”Sælsafari” (2025) af Karen Strandbygaard. Stemningen i romanen er både urovækkende og tåkrummende, da en flok feriegæster i den svenske skærgård opdager, at der er en kendis iblandt dem. Bogen er Karen Strandbygaards tredje roman. 

Også ”Tranerne flyver mod syd” (2025) af Lisa Ridzén var en stor læseoplevelse. Den bevægende roman handler om Bo, som befinder sig sidst i livet og ser tilbage.

Den sidste roman, Julie anbefalede på Café Kox, er ”I Pantalones Hus” af den norske forfatter Hilde Rød-Larsen. ”I Pantalones Hus” er hendes anden roman på dansk. Romanen, der er første del af en trilogi, handler om 59-åroge Eva, der netop er blevet enke, og den enlige mor Cornelia på 31. Da deres liv strejfer hinanden, bliver det begyndelsen til både venskab og selvransagelse.

Hans’ poetiske, dekadente og busstoppestedsdvælende anbefalinger

Hans lagde ud med at anbefale Mikkel Fønsskovs debutroman ”Den lyse nat” (2025). Romanen følger dels den unge komponist og seminarielærer Oluf Ring, der under WW2 grundlagde et kor i stationsbyen Skårup på Sydfyn, dels en af hans elever, den jødiske kvinde Nete. Romanen byder både på højspændt drama, kærlighed og poesi.

Hans’ tredje anbefaling er noget så aparte som en kosmisk klimakrise-horror-fiktion fra 1907. Britiske Algernon Blackwood tager i ”Pilene” læseren med på kanotur på Donau, mens vandet stiger faretruende. Det samme gør uhyggen; særligt da også piletræerne langs bredden begynder at spøge.

Afstanden mellem Vamdrup og filippinske Panglao er stor. Alligevel rejser Rene Fredensborg i sin selvbiografiske far-søn-roman, ”Sjuft” (2021), fra Jylland til Filippinerne for at fejre sin fars 60-årsfødselsdag. Her fyldes han af alt fra. ”Sjuft” er en moderne, gonzojournalistisk version af Tom Kristensens 95-årige klassiker ”Hærværk”.

Hans, der privat er donaldist – altså mere end normalt, lidenskabeligt og videnskabeligt går op i Anders And-blade, anbefalede også en af de nyeste – og ganske anderledes - udgivelser med de velkendte Disney-figurer: Denis-Pierre Filippi og Silvio Cambonis: ”Mickey og den gamle verden” (2024). Der sker virkeligt noget, når man går op i format og skifter de klare farver ud med mørkere toner og detaljer. De to tegnere og fortællere sætter Mickey og Fedtmule ind i et hæsblæsende steampunk-univers med flyvende øer, dampmaskiner og luftballoner.

Alle titlerne kan selvfølgelig lånes på biblioteket … hvor vi også byder på alle mulige andre tænkelige verdener og universer. Har du tiden og lysten, har vi bogen.

God sommer!