Pige arbejder ved pc

Skal du skrive opgave?

17.03.20
Opgaveskrivning i en tid, hvor bibliotekerne er lukkede.

Skriver du SSO, SUP, SRP eller en helt tredje opgave og har du brug for at finde litteratur lige nu og her, så har du fundet ud af at det kan være en udfordring. Bibliotekerne er nemlig lukkede, og du kan ikke engang få lov at bestille materialer på bibliotek.dk.

Her er tips til, hvad du kan gøre i stedet.

Brug bibliotekets netbaser

Tjek bibliotekets hjemmeside. Som bruger har du adgang til et hav af informationer via vores netmedier. Er du ikke allerede bruger af bibliotekets tilbud, så kan du oprette dig med hjælp af dit NemID. 
OBS: Det gælder for adgang til alle kilderne, at du skal bo i Brønderslev kommune. Bor du ikke i Brønderslev Kommune, så tjek biblioteket i din hjemkommune – de giver måske adgang til de samme kilder. 

NYT (2/4): Faktalink & Forfatterweb er nu åbne for alle indtil sommerferien.

Brug Biblioteksvagten

Selvom du ikke har mulighed for at bestille fysisk materiale via bibliotek.dk, så kan du med fordel spørge Biblioteksvagten om hjælp til at finde kilder på nettet. 

Find avisartikler på nettet

Du har nu adgang til Infomedia - Danmarks største mediearkiv - hjemmefra.

Infomedia er Danmarks største online artikelbase. Pga. den ekstraordinære situation vi står i pt. med lukkede biblioteker i hele landet er Infomedia nu tilgængeligt hjemmefra for alle landets biblioteksbrugere. Som bosiddende i Brønderslev Kommune og oprettet som låner på Brønderslev Bibliotek, logger du på her med dit cpr-nr/lånerkortnummer og den pinkode du har tilknyttet dit kort.
 

Gratis kilder på nettet

Google er din ven, men kan også være din fjende når du skal søge kilder. Du skal være meget kritisk i dine kilder. Læs mere på http://www.gymbas.dk/kildekritik.html og http://kilder.dk/

Tænk derfor offentlige myndigheders sider – bl.a. ministerier og sundhedsvæsen – for de har en del publikationer, analyser, rapporter og statistikker, som er frit tilgængelige. 

Selvom bibliotek.dk har lukket for adgang til at bestille fysiske bøger, kan du stadig bruge basen til at søge netkilder. Vælg E-materialer når du søger. 

Skal du bruge statistikker, kan du med fordel lægge ud med Danmarks Statistik.  Derfra linkes til statistikbanker i hele verden. World Factbook er opdateret på fakta om lande. 

De nordjyske gymnasiebiblioteker har lavet en linksamling til gode steder på nettet.

eKurser.nu giver dig et gratis kursus i at søge digitale kilder

 

Oprindeligt skrevet af annelise, Aalborg Bibliotekerne.