Essayhold

Dagdrømmer du? Falder du tit i staver? Taber du ofte tråden ét sted, og samler den op et helt andet? Kører dine tanker på repeat indtil du har overtænkt dem på alle tænkelige måder? Eller kunne du godt tænke dig at blive bedre til mindst ét af ovenstående udsagn? - Så er du nok en essayist.

Om essayholdet:

Et essay kan handle om hvad som helst. Det er en kort tekst skrevet i en personlig stil, hvor essayisten deler sine overvejelser med læseren.

Essayisten har ingen svar – bare en masse spørgsmål. Når man skriver et essay, skriver man for at finde frem til noget – ikke for at fremlægge en sandhed, man allerede ved.

Ordet essay kommer fra fransk, og betyder ‘øvelse’, ’eksperiment’ eller ‘forsøg’, og det er netop det, vi skal på essayholdet: Eksperimentere med sproget og med vores tanker.

For at kunne skrive et godt essay, skal man kunne formidle sine tanker, så de er spændende at læse for andre (end ens egen mor). Og hvordan bliver man så god til det?

I løbet af ugen får du bl.a.:

  • En indføring i essay-genren.
  • Undervisning i at skrive skønlitteratur.
  • Skriveøvelser.
  • Lad-tankerne-vandre-øvelser.
  • Mulighed for at give og modtage konstruktiv kritik.

Så du er godt klædt på, når du til sidst skal skrive dit eget essay.

Du behøver ikke at vide, hvad dit essay skal handle om, når du ankommer på skolen. Faktisk er det en fordel, hvis du møder op med hovedet fuld af spørgsmålstegn. Det er nemlig et ret godt udgangspunkt at have, når man skal til at være essayist.

Jeg glæder mig til at undres og (måske) blive klogere sammen med dig.


Om Zakiya Ajmi

Jeg tror, at jeg en gang er blevet bidt af en gal historie. Lige så langt tilbage jeg kan huske, har jeg i hvert fald fundet på. Nogle gange ville jeg ønske, at der var en stop-knap, for idéerne husker ikke altid at banke på først. Men for det meste er jeg glad for de historier, der kommer til mig

 Jeg opdagede ret tidligt i mit liv, at det hjælper at skrive historierne ned. Når de er fanget på papir, rumsterer de ikke så meget i hovedet længere. Til gengæld er det også som om, at jo flere historier man fanger, jo flere nye kommer der til. Og på den måde bliver man hurtigt fanget i en ond spiral, som heldigvis ender godt; nemlig med at man bliver forfatter

Jeg har udgivet bøger til børn i de fleste aldre, og har desuden arbejdet som radiovært og radio-manuskriptforfatter på DR’s Ramasjang og Ultra radio.

 I 2009 og 2010 var jeg selv elev på Brønderslev Forfatterskole. Her lærte jeg at arbejde seriøst med mine tekster, og jeg har stadig gode venner og minder fra de to ophold på skolen. Især følelsen af at være blandt sin egen slags (altså andre, der også er bidt af en gal historie) står stadig stærkt i mig. Jeg glæder mig utrolig meget til at vende tilbage som underviser, og til at dele glæden ved det skrevne ord med dig.