Poetry Slam

ved Peter Dyreborg og Lasse Nyholm Jensen

"På poetry slam holdet kombinerer jeg kreativ skrivning med performance og optræden, og vi veksler hele tiden mellem de forskellige tilgange. Der er nemlig stor forskel på at skrive til papiret og skrive til scenen. Man behøver ikke at have gået til for eksempel drama i flere år, og poetry slam er ikke kun for de ekstroverte og scenevante, snarere tværtimod. Eleverne kommer til at lære at skrive, læse op og optræde på en scene, men det sker på ens egne præmisser, så der også er plads til dem, der måske ikke er så scenevante, og som måske endda opfatter sig selv som introverte. Og stemningen på holdet beskrives ganske godt med et citat af Pippi Langstrømpe: “Det har jeg aldrig gjort før, så det klarer jeg helt sikkert."

Poetry slam eleverne får deres tekster trykt i bogform, men eleverne skal også optræde ved et rigtigt poetry slam show fredag aften, hvor blandt andet de andre elever fra Brønderslev Forfatterskole er tilstede. Tiden op til showet er præget af nervøsitet og en masse sommerfugle i maven, men eleverne bliver i ugens løb godt rustet til den kæmpemæssige udfordring det er at stå på scenen. Men i alle de år, hvor jeg har haft poetry slam holdet, er der ingen elever, der ikke har været klar til at optræde. Og jeg garanterer, at alle elever får en gigantisk succesoplevelse ud af det, og at fornemmelsen i kroppen bagefter er helt og aldeles ubeskrivelig. Og husk: In the end, we only regret the chances we didn't take."

Ved ansøgning til poetry slam holdet skal du udover ansøgningsskema og foto indsende:
- et eller to digte eller slam-tekster, som du selv har skrevet
- en halv til en hel A4-side, hvor du forklarer, hvorfor du søger ind på netop poetry slam holdet, samt hvad du ved om poetry slam og slam miljøet, og hvor du selvfølgelig også fortæller os, hvorfor vi skal vælge netop dig

Når vi udvælger eleverne til poetry slam holdet lægger vi blandt andet vægt på, at du har udvist interesse for poetry slam og er engageret, samt at du muligvis har været til et poetry slam som publikum eller har set slammere på for eksempel YouTube. Det er ikke et krav, at du tidligere har optrådt som poetry slammer eller på anden vis er scenevant.

 

Om Peter Dyreborg

Jeg bryster mig af, at jeg ikke er lærer, men kunstner. Og dét kan man tydeligt mærke på min undervisning, hvor jeg lægger meget mere vægt på engagement og inspiration, både hos mig selv og hos eleverne, frem for om alt nu foregår pædagogisk korrekt. Jeg tror på, at den lige vej er kedelig, mens den skæve vej fører én hen til sjovere og mere lærerige steder. Og samtidig gør jeg en dyd ud af, at behandle mine elever som ligeværdige, hvor vi alle hjælper hinanden med at lære så meget som muligt, og i sidste ende lave et godt poetry slam show i fællesskab.

Peter Dyreborg, født 1976 i Frederikshavn, i dag bosat i København. Digter og spoken word performer, tidligere dansk mester i poetry slam.

Har udgivet seks bøger, hvoraf den mest kendte er digtsamlingen “Bestseller” fra 2003, som var den første danske skønlitterære bog finansieret af reklamer. Bogen blev trykt i et rekordstort førsteoplag, og alle eksemplarer blev foræret gratis væk.

Som spoken word performer var han med til de allerførste poetry slams i Danmark i 1998, og siden har han optrådt over hele landet, lige fra gågaden i Frederikshavn til Gamle Scene på Det Kongelige Teater. Han har desuden optrådt i Sverige, Norge, Tyskland, England, Frankrig m.fl.

Derudover er han underviser i og arrangør af spoken word og poetry slam. Han laver arrangementer i hele Danmark, men også i andre lande, primært sammen med hans skandinaviske og tyske samarbejdspartnere.

Om Lasse Nyholm Jensen

Lasse Nyholm Jensen vandt DM i poetry slam i 2015 og 2017, men har i mange år vundet talrige konkurrencer, fx både det københavnske mesterskab og Fynsmesterskabet. Hans satiriske, politiske tekster er helt i top, og kan sagtens måle sig med de bedste danske humorister. Bonusinfo: Lasse er uddannet arkitekt, og så har han også en særlig interesse for miljø og bæredygtighed.

www.PoetrySlam.dk
www.facebook.dk/PoetrySlamDK