Vil du være med i en læseklub?

11.07.22
Kunne du tænke dig at være med i en læseklub, mødes med andre og diskutere bøger? Så glæd dig, for bibliotekets nye klubber starter op i september. Se alle læseklubberne i pdf-folderen nederst i denne artikel.

Vi har på forhånd valgt mødetidspunkt, emne og bøger, så det eneste, du skal gøre, er at melde dig til og læse bøgerne. Det er helt gratis, og I mødes på biblioteket én gang om måneden i halvanden time. Første møde er en introduktion til læseklubbens tema, hvor biblioteket er vært. Herefter står I selv for, hvordan møderne skal afholdes.

”Vi glæder os helt enormt til igen at starte vores læseklubber op,” siger bibliotekar Kirstine Grøngaard. ”Det plejer at være en stor succes, hvor vores deltagere får mulighed for at møde nye mennesker, som også er glade for litteratur.”

Nemt og bekvemt

Netop mødet med nye mennesker er noget af det, der blandt andet tiltaler Inger Wolf, som har deltaget i klubberne flere gange. ”Jeg kan rigtig godt lide, at vi som udgangspunkt bringes sammen uden at kende hinanden. Det betyder noget for at kunne mødes fordomsfrit, og fordi vi heller ikke selv vælger bøgerne, kan vi også møde den valgte litteratur ligestillet. På den måde bringes litteraturen i centrum,” siger Inger Wolf.

På Brønderslev Bibliotek skal det være nemt at deltage i en læseklub. Vi står for alt det praktiske og sørger både for bøger, et sted at mødes og for relevante analyser, anmeldelser og forfatterportrætter, som kan hjælpe deltagerne i samtalen. Deltagerne står for det gode samvær, den gode samtale – og selvfølgelig for hyggen, idet mange klubber indfører kaffe- og kageordning.

Inger Wolf nyder, at der er taget hånd om det praktiske, og at der i klubberne derfor er mulighed for at fokusere på snakken om litteraturen. ”Vi får lov at profitere af bibliotekets faglige viden og lette adgang til litteraturen og finger på pulsen i det hele taget. Det er den direkte oplevelse af litteraturen, en samtale i klubben om at forstå litteraturen og hvad den bevirker i os hver især, det handler om. Det er et fornemt projekt og en fornem formidling af litteraturen, som Brønderslev Bibliotek tilbyder,” siger Inger Wolf.

Både for mænd og kvinder

Hvis det lyder som noget for dig, er det nu, du skal melde dig til de kommende læseklubber. Læseklubberne foregår på Brønderslev, Dronninglund og Hjallerup Bibliotek fra september 2022 til marts 2023, og hver læseklub har minimum fem deltagere. I år kan du vælge mellem seks læseklubber i Brønderslev, en i Dronninglund og en i Hjallerup. Temaerne i år er ”Gribende fortællinger”, ”Danske slægters gang”, ”Seks kontinenter”, ”Nordiske naboer” og ”Livets efterår”.

”I år har vi gjort noget særligt ud af at vælge titler, som både kan appellere til mænd og kvinder,” fortæller litteraturformidler Gitte Winneche. ”I nogle år har der været en stor overvægt af kvinder i klubberne, men det er vigtigt for os at understrege, at alle er velkomne. Vi håber, at flere mænd i år har lyst til at deltage, da det blandt andet giver en helt anden dynamik i samtalerne.”

Gitte Winneche, som har været med til at udarbejde klubberne, fremhæver især ”Nordiske naboer” som en klub, der kunne være et godt sted at starte for en mandlig deltager. ”Her skal vi bl.a. læse forfattere som Karl Ove Knausgård, Matias Faldbakken og Patrik Svensson, som alle skriver knivskarpt, og som kan appellere til både den kvindelige og den mandlige læser,” siger hun.

”Det er også en særlig klub i en anden forstand, da vi i efteråret har to arrangementer, som knytter sig til titlerne i ’Nordiske naboer’, og vi glæder os meget til at koble læseklubsoplevelsen sammen med vores store oplevelsesportefølje.”

Tilmeld dig før din nabo

Som noget nyt tilbyder biblioteket i år en læseklub, der kaldes ”Oplevelseslæsning”. ”Vi har i de seneste år haft stor succes med vores oplevelseslæsningskoncept, hvor folk møder uforberedt op og taler om en novelle og et digt, som vi læser op på dagen,” fortæller bibliotekar Ida Maagaard Jensen, som ligeledes har været med til at udarbejde årets klubber. Metoden kaldes også guidet fælleslæsning, og Brønderslev Bibliotek har p.t. 8 ansatte, som er uddannet læsegruppeledere i guidet fælleslæsning, inklusive en ansat, som også er uddannet instruktør og dermed udlærer andre læsegruppeledere i hele landet.

”Novellerne og samtalen inspirerer mig, når jeg deltager i oplevelseslæsning, og skaber refleksion over livet og dets mangfoldighed, og jeg genoplever glæden ved en samtale med fælles fokus,” fortæller Birgit Bundgaard, som tidligere har deltaget i bibliotekets oplevelseslæsninger, og i år kan du altså prøve kræfter med oplevelseslæsning som del af en læseklub.

Der er altså lidt for enhver smag i årets læseklubber og rig mulighed for at deltage i nye fællesskaber, opleve litteratur på en ny måde og udfordre dig selv til at læse noget, som du måske ikke lige ville have hevet ned fra hylden.

Du kan se mere om de enkelte temaer og udvalgte bøger i vores katalog ”Vil du være med i læseklub”, som du kan hente på biblioteket eller se på bibliotekets hjemmeside: www.bronderslevbib.dk

Tilmeldingsfristen er onsdag den 31. august til bibliotekar Kirstine Grøngaard på mail kirstine.grongaard@99454545.dk, eller du kan udfylde tilmeldingsblanketten på katalogets bagside og aflevere den på dit bibliotek.