Personalet anbefaler

Her får du gode anbefalinger fra personalet på Brønderslev Bibliotek.

Bent anbefaler: "På den yderste ø" af Josefine Ottesen

Den eventyrlige fortælling foregår i den tidlige vikingetid med den vestlige del af Limfjorden som ramme om begivenhederne. Den unge mand Odd, som er bogens hovedperson, er som lille skyllet i land på Berkanas ø, hvor han i mange år er blevet holdt som træl af Gydjen, den onde troldkvinde. Gydjen vil nu ofre Odd til havets gudinde, men han undslipper på mirakuløs vis og kan fortsætte kampen for at nå sit højeste mål: at blive optaget som kriger i kongens hird. Det er ellers kun frie mænds sønner, der kan blive optaget i hirden, så det ser ud til at være en umulig drøm for den slægtsløse Odd. Hvordan det går ham, skal jeg ikke afsløre her – læs selv den spændende beretning. Josefine Ottesen er en fremragende fortæller, og jeg er meget optaget af hendes flotte sprog og den spændende handling. Selv om bøgerne i bibliotekerne er kategoriseret som ungdomsbøger, kan jeg varmt anbefale hele serien til voksne med hang til en rigtig god, eventyrlig fortælling.

Bente G. anbefaler: "Geiger" af Skördeman

"Geiger" er en super spændende debutroman og en blanding af spænding og krimi. Det er en overraskende, hæsblæsende og ikke mindst gennemtænkt spændingsroman. Plottet er twistet og genialt, og man bliver holdt i spænding til sidste side. Så er du til spændingsromaner om spioner, konspirationer og familieintriger, kan jeg varmt anbefale denne spændingsroman. Det er planen, at det skal være en trilogi, og jeg glæder mig til de to næste bøger. Bogen handler om politibetjenten Sara Nowak, som arbejder ved sædelighedsafdelingen, og da der sker et mord i den familie, hvor hun som barn har tilbragt meget af sin tid, blander hun sig med det samme.

Bente K. anbefaler: "Meter i sekundet" af Stine Pilgaard

Det er en sjov og skarp historie om, hvor svært det kan være at skulle passe ind et nyt sted (f.eks. på en højskole i Vestjylland), hvor kæresten har fået arbejde. Vi er med i hverdagens udfordringer og gøremål fra dagplejen til køretimer til højskolelivet til arbejdet som brevkasseskribent i den lokale avis, og som det naturligste i verden er Anders Agger også med ombord. Stine Pilgaard kan noget med sproget, det går rent ind, og du er godt underholdt undervejs. Bogens hovedperson skriver i øvrigt sange om livet i Vestjylland på melodier fra Højskolesangbogen, og i lydbogsversionen bliver der klimpret på guitar og sunget højt, hvilket tilføjer en helt anden dimension til læse-lytte-oplevelsen, så den kan virkelig også anbefales som lydbog.

Christina anbefaler: "Frankenstein" af Mary Shelley

Jeg kan godt lide gys, men 'Frankenstein' er meget mere end det. Den har et dybere lag, der handler om identitet. Om hvem man er, hvordan man omgås i relationer med andre og i det hele taget bare om, hvordan man gebærder sig i verden. Det er sådan en bog, jeg altid har tænkt, at jeg burde læse, og så fik jeg det endelig gjort, da jeg var på barsel, og det var en virkelig god læseoplevelse og en virkelig god klassiker.

Dorthe anbefaler: "Eleanor Oliphant har det helt fint" af Gail Honeyman

Eleanor Oliphant er en socialt kejtet kvinde, der lever et liv i ensomhed. På hverdagene passer hun sit kontorjob, og weekenderne består af dybfrostpizza og vodka. Men hun har det helt ’fint’, og ingen har nogensinde fortalt hende, at livet kan være mere end det. Mødet med kollegaen Raymond fra it-afdelingen vender op og ned på Eleanors tilværelse og giver hende mod til at se sin traumatiske opvækst i øjnene. "Eleanor Oliphant har det helt fint" er en gribende roman om både svigt, ensomhed, venskab og kærlighed. Den er både sjov og rørende og har en overraskende slutning.

Gitte anbefaler: "Lanny" af Max Porter

Jeg ved ikke helt, hvor jeg skal starte for at beskrive den her bog. På den ene side er det en simpel fortælling om en dreng, Lanny, der forsvinder, og lokalsamfundets og familiens reaktion. På den anden side er det en fortælling om et mystisk sagnvæsen, som lytter til byens samtaler og snor sig gennem byen. Lanny er på en eller anden måde speciel, og bogen er fuld af både samfundsskildringer og magi på én gang. Men der, hvor den virkelig excellerer, er i sproget og opbygningen, og hvis du er til formeksperimenter, er den lige noget for dig. Anden del er et sammensurium af små bidder fra alle i landsbyen, og det er lidt af en detektivjagt at finde ud af, hvem der taler og tænker, og nogle bidder kører bare ud i ét uden punktum i maaange linjer, men det gør oplevelsen af sammenbrud, kaos og sorg så intens. Man skal nok læse den her bog med et åbent sind og være klar på noget forunderligt, der ikke rigtig kan beskrives. Jeg tudbrølede de sidste 20-30 sider, og jeg er stadig ikke helt sikker på, hvad det er, jeg har læst. Men jeg ved, at jeg var vild med det.

Iben anbefaler: After-serien af Anna Todd

Den første bog hedder "Mødet" og handler om Tessa på 18 år, som er sådan en pæn og ordentlig pige, der pludselig bliver forelsket i en lidt hård fyr. Jeg synes, at bøgerne er rigtig gode, fordi de handler om kærlighed og om at turde gøre det, man har lyst til, selvom folk måske ikke vil kunne forstå det. Jeg kan godt lide at læse bøger, hvor der sker noget, og der er en masse drama i de her bøger.

Ida anbefaler: "De rejsende" af Regina Porter

Denne slægtsroman og familiekrønike beskriver på fineste vis USA i årene 1950-2010 gennem en sort og en hvid familie, hvis skæbner flettes sammen. Udover afrikansk-amerikanske Agnes Miller og irsk-amerikanske James Vincent jr. rummer bogen et stort persongalleri, der er med til at fortælle et fantastisk tidsbillede af USA, der både indeholder krig, kærlighed, kaos og kvindehistorie. "De rejsende" handler om at rejse og rejse hjem igen. At rejse til en anden social klasse, og at tage en personlig udviklingsrejse, men også en tidsrejse, hvor moralen skifter.

Jette anbefaler: ”Og så drukner jeg” af Ditte Wiese

Bogen handler om Josephine, der går i gymnasiet. Josephine er en af de piger, vi til tider vil kalde for en 12-talspige. Piger, som udadtil ser ud til at klare alt godt. Hun klarer sig godt i skolen og blandt vennerne. Udadtil synes alt til at være det perfekte liv. Og det perfekte liv er da også det, Josephine stræber efter. Hun SKAL klare sig godt i skolen, hun SKAL have de rigtige venner og den rigtige kæreste, hun SKAL se ud på den rigtige måde. Presset, Josephine lægger ned over sig selv, bliver for stort, og hun kan ikke blive ved med at rumme det. Bogen satte tanker i gang hos mig, tanker om, hvor hårdt det kan være at være ung i dag. Jeg synes, at det er en af de vigtigste bøger længe, både til unge og til deres forældre. Eller til dem, der bare gerne vil forstå ungdommen.

Josephine anbefaler: "Hakawati" af Rabih Alameddine

Ved første øjekast ligner det en familiekrønike, men når familiens patriark var historiefortæller, og hovedpersonen har arvet dette talent, bliver det en helt anden oplevelse. Jeg bliver suget ind i en fortælling, og i den fortælling er der én, der fortæller en anden fortælling, som også fortæller en tredje fortælling. Forfatteren binder det mesterligt sammen. Her er både sorg, kærlighed, løgne, myter og fri fantasi. Der er feje mænd og snu kvinder og én, der bliver Satans elsker. Samtidig tager det hele udgangspunkt i nutiden med en voksen mand, der aldrig blev lige det, hans familie forestillede sig, og som ser sin familie for dem, de er: uperfekte smukke mennesker.

Jytte A. anbefaler: "Kaptajnen og Ann Barbara" af Ida Jessen

Det er en af de bedste historiske romaner, jeg har læst længe. Det er en beskrivelse af Danmark i 1700-tallet og med udgangspunkt i det slidsomme arbejde med at opdyrke den jyske, golde hede. Den tyske kaptajn Ludwig von Kahlen slår sig ned på heden nær Viborg og er en ensom sjæl, indtil den unge kvinde Ann Barbara kommer til hans hus. Ida Jessen er inspireret af virkelige personer og begivenheder fra den tid, og vi følger med i det slidsomme og fattige liv langt væk fra storbyerne og andre mennesker. En flok tyskere lokkes også til egnen af den danske konge med løfte om gratis jord. Med sig bringer de kartoflen til landet. I "Kaptajnen og Ann Barbara" får du alt: en fantastisk historie om et barskt liv mod naturens kræfter, ufattelig hårdt slid, fattigdom og sult, men også øjeblikke med kærlighed og varme. En på alle måder vidunderlig roman, som fortjener rigtig mange læsere – Ida Jessen skriver formidabelt.

Jytte V. anbefaler: "Hvor flodkrebsene synger" af Delia Owens

Den er fuld af smukke naturbeskrivelser, og den giver mig bare sådan nogle flotte billeder i hovedet, når jeg læser den. Man får det indtryk, at Owens virkelig har lavet en grundig research, inden hun skrev bogen, og så er den skrevet i et dejligt sprog. Hun er en virkelig god fortæller, og det er en af de bedste læseoplevelser, jeg har haft i de sidste par måneder. Og så glæder jeg mig i øvrigt til, at filmen kommer.

Kim anbefaler: "Alan Turing: The Enigma" af Andrew Hodges

Alan Turing var manden bag maskinen, der under Anden Verdenskrig brød tyskernes kodesprog. Bogen er virkelig fascinerende og handler både om perioden under krigen, men også om Turing og hans liv. Han var nemlig homoseksuel, hvilket bestemt ikke var nemt i den tid. Samtidig med at han kæmpede med samfundets indstilling til ham, formåede han at så kimen til det, vi i dag kender som computere. Det er en virkelig god biografi, jeg varmt kan anbefale.

Kirstine anbefaler: "Mørket" af Ragnar Jónasson

Jeg elsker at læse islandske krimier. Naturbeskrivelserne og vejret er altid råt og giver en god stemning til en krimi. "Mørket" er første bind i trilogien om Hulda Hermannsdóttir fra Reykjavik Politi. Hulda er en forfriskende hovedperson i en krimi. For det første er hun kvinde, men det er nu ikke lige så usædvanligt som hendes alder, hun er nemlig 64 år. Hun skal snart på pension og frygter det. Hun kan godt lide sit arbejde, men føler sig presset til pensionering af sin chef. På falderebet åbner hun en "cold case" for at få de sidste uger til at gå med noget. Sagen handler om en russiske asylansøger, Elena, som blev fundet død for et års tid siden. Sagen blev henlagt som muligt selvmord, men den køber Hulda ikke. Sideløbende med nutidsfortællingen hører vi to andre historier. som vi nok kan regne ud, kan kobles til nutiden, men hvordan? Og så har bogen en helt vild anderledes slutning end de fleste krimier. Den udkom på dansk i februar 2021. Bind 2 kommer til maj, og bogen er kåret til en af de 100 bedste krimier siden 1945 af The Times.

Louise anbefaler: "Fra blokken" af Jonas T. Bengtsson

Jonas T. Bengtsson er en fantastisk fortæller, og han kan på bedste vis invitere os ind i universer og gerne på samfundets bagside. Denne gang går turen til blokken, hvor vi møder barndomsvennerne Danny, Malik og Christian. De er vokset op i et hårdt miljø, hvor familierne ikke altid kan give den fornødne tryghed, og hvor livet må læres på den hårde måde. Jonas skriver råt for usødet, men det er ikke kyniske betragtninger, og selv om vores hovedperson er hårdkogt, kriminel og på stoffer, er han fra første side også blevet min superhelt. Bogen starter, hvor Danny på overraskende vis er blevet lukket ud af fængslet, og som det første finder han ud af, at barndomsvennen Malik er forsvundet, og så går jagten ind med hjælp fra vennen Christian, som er endt som narkobetjent. Bogen er en hæsblæsende skøn roman, som næsten er en krimi, og har du forbehold for krimier, ja, så bliver de alle gjort til skamme her. Jonas har et melodisk og knivskarpt sprog, og det er sådan en bog, hvor jeg måtte genlæse passager bare lige for at nyde scenen en gang til.

Rikke anbefaler: "Ikke afsendt" af Lærke Winther

Den bitre og egoistiske Marie Petersen bruger en stor del af sin tid på at skrive breve til alle lige fra Telias kundeservice og fjerne bekendte, som ikke længere er en del af hendes liv, til sin afdøde mand, der utaknemmeligt forlod hende før tid. Trods Maries umiddelbart usympatiske væsen vinder hun ind på læseren, idet hendes fejl og mangler indirekte kommer til udtryk, og jeg endte med at sidde tilbage med den største sympati og medfølelse for den kvinde, som er et resultat af livets mange strabadser. Det er en sjov, men rørende fortælling om kvinden Marie Petersen, der føler, at alle andre er på tværs.

Solveig anbefaler: "Et lille liv" af Hanya Yanagihara

Det er en rigtig god roman om venskab efter en traumatiserende barndom for hovedpersonen. Fire unge mænd bosat i New York mødes på universitetet, og vi følger især Jude, som er hittebarn og vokset op på et munkekloster. Selvom det til dels er hård læsning, er den også fascinerende, og jeg endte bogen i tårer. Romanen er i samme stil som Donna Tartts "Stillidsen", John Boynes "Cyril Averys hjerte", Delia Owens' "Hvor flodkrebsene synger" og Tara Westovers "Oplyst". Til fælles har de alle den hårde barndom, hvor der er håb om et bedre liv som voksen.

Stine anbefaler: "Det øjeblik du tvivler" af Sarah Engell

I 2018 modtog Sarah en række beskeder fra piger og unge kvinder, der alle havde haft oplevelser, der mindede om hinanden. Fælles for dem alle var, at de havde oplevet at møde voldsom modstand alene i kraft af deres køn. Sarah havde svært ved at slippe historierne igen. Det viste sig, at mange af disse historier var for voldsomme på skrift, og Sarah brugte nu lang tid på at skrive og omformulere og gennemskrive, før bogen fandt sin nuværende form. En proces, der tog mere end to år – og 'Det øjeblik du tvivler' er resultatet af denne proces. Bogen er både spændende og nervepirrende og drønaktuel, særligt med tanke på den anden bølge af #MeToo, der rullede i efteråret 2020. Jeg vil anbefale, at du læser bogen, hvis du kender et ungt menneske og gerne vil vide mere om, hvordan det er at være ung i dagens Danmark og skulle tackle de mange udfordringer, der findes i 2021. Jeg tror, at alle vil kunne genkende følelserne fra deres egen ungdom – noget, der med sociale medier bare bliver endnu mere komplekst, da man altid er tilgængelig. Bogen er dog også konstruktiv og opløftende. For hvis Vigga kan – så kan du også!

Tuure anbefaler: "Aftentid og morgengry" af Ken Follett

Har man læst de første bind i serien, er man nødt til at læse Ken Folletts nyeste værk, og jeg synes, at ideen med at skrive forhistorien til 'Jordens søjler' fungerer rigtig godt. 'Aftentid og morgengry' handler om en bådbygger, en komtesse og en munk, som lever i og omkring byen Kingsbridge i år 997. Man følger de opgør, som de fattige arbejdere og bønder har med adlen og biskopperne, men også de ting, som den lavere rangerende del af befolkningen udsætter hinanden for i forsøget på at tjene lidt penge eller få fat i noget mad eller i det hele taget bare for at overleve. Ken Folletts evne til at beskrive personer og steder gør, at man nemt kan forestille sig, hvordan der har set ud, og selvom bogen er på hele 833 sider, sidder man til slut tilbage med et ønske om at få mere.

Vibeke anbefaler: "Familiens synder" af Cara Hunter

Jeg har for nylig lyttet til krimien "Familiens synder" af Cara Hunter, og den var virkelig god! Den overraskede mig lidt, for jeg synes, at det var en lidt speciel krimi, men den var virkelig spændende. Den handler om den 8-årige Daisy, som forsvinder sporløst fra en havefest i sit hjem i Oxford. Kriminalkommissær Adam Fawley bliver sat på sagen, og jeg synes, at han var en virkelig god hovedkarakter. Jeg var godt underholdt hele vejen igennem, og så flyver tiden jo bare af sted, når man har en god fortælling i ørerne.