Holdene på Brønderslev Forfatterskolen 2018

Hold 2018 bliver i uge 31 - altså fra lørdag d. 28/7 til lørdag d.4/8. Som altid er undervisningen og opholdet på Nordjyllands Idrætshøjskole. Undervisningene er gratis, der betales 2000 kr. som et tilskud til kost og logi pr elev. Ansøgningen til hold 2018 åbnes i april og sidste frist bliver d. 14/5 kl 23, hvis du følger os på facebook, hvor du får direkte besked, når portalen til ansøgning er åben.

Begynder Novellehold - et godt sted at starte Sandra Schwartz

Velkommen til en uge i skrivemagiens tegn

Elsker du at skrive og lade dig opsluge af en idé til en spændende karakter, et fascinerende univers og et medrivende plot? Men går du tit i stå og har svært ved at afslutte dine historier? Så kom og lær at skrive en novelle på en uge. Vi skal se på, hvad der kendetegner en god fortælling, og dykke ned i forfatterens værktøjskasse, så du får redskaberne til at skrive lige præcis den historie, du brænder for. Vi skal bl.a. arbejde med:

  • Børnelitteratur og novellen som genre
  • Byggestenene i den gode fortælling: person, situation, konflikt, miljø og tema
  • Hvordan du skriver en god start, midte og slutning
  • Forskellige genrer som fx realisme, fantasy og sci fi
  • Hvordan du bruger sprog (dialog og beskrivelser) som drivkraft i handlingen
  • Kreativ skrivning – skægge og skæve (skrive)øvelser

Kort sagt, skal vi prøve kræfter med alt det, der gør det sjovt, magisk og vildt fedt at skrive. Til hvert emne vil der være en kort intro og praktiske skriveøvelser, så du kan få trænet skrivemusklen. Undervejs vil vi lade os inspirere af tekster – hinandens og andre forfatteres – læse op og øve os i at give og modtage konstruktiv feedback. I løbet af ugen skal du også skrive en færdig novelle, som bliver udgivet i en fælles antologi. Så du skal være klar på at arbejde med din tekst og få og give feedback.


Noveller - Young Adult ved Caroline Ørsum

Young Adult-holdet er for dig, der er vild med at skrive realistiske historier inspireret af al den gode Young Adult-litteratur af danske og internationale forfattere.
Vi bruger ugen på at hente inspiration fra forskellige hjørner af genren og se, om vi ikke kan aflure nogle tricks til, hvordan man f.eks. kan arbejde med sproget, historiens personer og at opbygge en handling. Vi kommer til at skrive hver eneste dag: forskellige sjove og udfordrende øvelser, der giver dig rig mulighed for at fintune dine skrive-skills og prøve kræfter med mangfoldige måder at få idéer på. Og sidst, men absolut ikke mindst får du hen mod slutningen af ugen chancen for at følge din favoritidé helt til dørs og færdiggøre en novelle, som du selvfølgelig også får konstruktiv feedback på fra både mig og de andre deltagere på holdet.
Når du rejser hjem igen, er det med masser af ny inspiration i bagagen til, hvordan man skriver stærke Young Adult-tekster!

- Caroline Ørsum

Romanhold (fortsætterhold fra 17 år) ved Sanne Munk Jensen

På romanholdet når du selvfølgelig ikke at skrive en hel roman. Det afgørende vil heller ikke være, at du når at skrive så meget så muligt, men til gengæld er det min ambition, at du i løbet af ugen får så meget styr på idéudvikling, struktur, dramaturgi, karakteropbygning og sproglig tone, at du føler dig klædt på og ikke mindst inspireret til faktisk at arbejde videre med romanen selv. Der vil være ”håndværksmæssig” undervisning og inspirations- og skriveøvelser både individuelt og i grupper for at vi ad alle mulige indgange og omveje kan nærme os et afsæt for det, der kunne være lige præcis den roman, du har lyst til at skrive – og så vil vi naturligvis også arbejde både konkret og mentalt med, hvordan du med så stort et format og over så lang en fase fastholder en fokus og en tro på historien.

Du vil komme til at arbejde særligt koncentreret omkring en bestemt passage af romanen, som du i løbet af ugen selv udvælger, og som skal udgøre dit bidrag til den antologi, som sidenhen vil blive trykt. Du er naturligvis mere end velkommen til at møde op med idéer og tanker, som du allerede har gjort dig omkring en potentiel roman, men det er ikke meningen, at du i løbet af ugen skal arbejde på en roman, som du allerede skriver eller har skrevet på.

Hvis du lover, at møde op med åbent sind og stor skrivelyst, så garanterer jeg til gengæld en sjov, inspirerende og lærerig uge,  hvor jeg vil gøre alt for at hjælpe dig rigtig godt i gang med romanformatet.

Jeg glæder mig rigtig meget til at læse din ansøgning. 

- Sanne Munk Jensen


Fantasy hold ved Cecilie Eken

"På mit fantasyhold til sommer skal vi både lege og have det sjovt – og arbejde koncentreret og målrettet – gerne på samme tid! Vi skal se på elementer som fortællerstemme og sprog, der er relevante for alle genrer, og så dykke ned i det, der særligt kendetegner fantasygenren f.eks. miljøbeskrivelse og symbollag. Vi skal idéudvikle sammen og lave masser af korte skriveøvelser, inden vi fokuserer på slutproduktet: en fantasynovelle eller et uddrag af en roman. Jeg er konsulent på teksten i alle faser fra de første tanker til det endelige produkt. Det bliver en uge med rig mulighed for at bruge fantasien – personligt glæder jeg mig rigtig meget."

- Cecilie Eken


Poetry Slam ved Peter Dyreborg og Lasse Nyholm Jensen

"På poetry slam holdet kombinerer jeg kreativ skrivning med performance og optræden, og vi veksler hele tiden mellem de forskellige tilgange. Der er nemlig stor forskel på at skrive til papiret og skrive til scenen. Man behøver ikke at have gået til for eksempel drama i flere år, og poetry slam er ikke kun for de ekstroverte og scenevante, snarere tværtimod. Eleverne kommer til at lære at skrive, læse op og optræde på en scene, men det sker på ens egne præmisser, så der også er plads til dem, der måske ikke er så scenevante, og som måske endda opfatter sig selv som introverte. Og stemningen på holdet beskrives ganske godt med et citat af Pippi Langstrømpe: “Det har jeg aldrig gjort før, så det klarer jeg helt sikkert."

Poetry slam eleverne får deres tekster trykt i bogform, men eleverne skal også optræde ved et rigtigt poetry slam show fredag aften, hvor blandt andet de andre elever fra Brønderslev Forfatterskole er tilstede. Tiden op til showet er præget af nervøsitet og en masse sommerfugle i maven, men eleverne bliver i ugens løb godt rustet til den kæmpemæssige udfordring det er at stå på scenen. Men i alle de år, hvor jeg har haft poetry slam holdet, er der ingen elever, der ikke har været klar til at optræde. Og jeg garanterer, at alle elever får en gigantisk succesoplevelse ud af det, og at fornemmelsen i kroppen bagefter er helt og aldeles ubeskrivelig. Og husk: In the end, we only regret the chances we didn't take."

- Peter Dyreborg

 

Essayhold ved Zakiya Ajmi (helt nyt hold)

Dagdrømmer du? Falder du tit i staver? Taber du ofte tråden ét sted, og samler den op et helt andet? Kører dine tanker på repeat indtil du har overtænkt dem på alle tænkelige måder?

Eller kunne du godt tænke dig at blive bedre til mindst ét af ovenstående udsagn? - Så er du nok en essayist.

Når man skriver et essay, skriver man for at finde frem til noget – ikke for at fremlægge en sandhed, man allerede ved.

Ordet essay kommer fra fransk, og betyder ‘øvelse’, ’eksperiment’ eller ‘forsøg’, og det er netop det, vi skal: Eksperimentere med sproget, og undersøge hvad forskellige virkemidler gør ved vores budskab, og hvad forskellige budskaber gør ved vores sprog. Vi skal øve os i at gå ad snørklede tanke-stier, at filosofere og at gøre læseren nysgerrig/forarget/forundret/glad/forvirret/fortsæt selv.

I løbet af ugen skal vi øve os i at læse (med forfatterbriller på), skrive og give kritik. I essayet mødes fakta og fiktion, og derfor vil vi både kigge på journalistikken og skønlitteraturen, så vi er godt klædt på, når vi skal igang med at skrive vores egne essays.

Du behøver ikke at vide hvad dit essay skal handle om, når du kommer på skolen. Faktisk er det en fordel hvis du møder op med hovedet fuld af spørgsmålstegn. Det er nemlig et ret godt udgangspunkt at have, når man skal til at være essayist.

Jeg glæder mig til at undres og (måske) blive klogere sammen med dig.

- Zakiya Ajmi