Gode tegneserier for voksne

Kulturformidler Josephine N. B. Valentin anbefaler tegneserier for voksne.

Tegneserier er et fantastisk medie, fordi det tilbyder litteratur i to planer: billedernes og skriftens. Her har du mulighed for at læse om racisme på en måde, der giver indsigt og belysning med relativt få ord. Når skærmen ikke virker tiltrækkende, men action og fart over feltet er vigtigt, så kan tegneserier netop være det, du skal læse.

Det er et medie, jeg elsker rigtigt meget, og som kulturformidler ønsker jeg, at mange flere får øjnene op for, hvad det kan. Brønderslev Bibliotek er velassorteret og har virkelig meget af det bedste, tegneserier kan byde på. Derfor følger her en række virkelig gode tegneserier, som alle brillerer ved ikke at være for lange. Der er både dybe, historiske og klassiske tegneserier og nogle fulde af action og nordisk mytologi.

Gamle Gubber. Bind 1: Vi, som er tilbage af Wilfred Lupano og Paul Cauuet

Tre barndomsvenner er blevet gamle, sådan går det jo. Én af dem bekæmper stadig kapitalismen, og pensionister er et helt unikt våben i dette. Samtidig er den eneste af mændene, der blev gift, lige blevet enke. Men hans kone gemte på en stor hemmelighed, der betød fraternisering med fjenden og et muligt uægte barn! De tre gamle gubber slår pjalterne sammen, hvilket skaber kaos, grin og indsigt.

Chok. Bind 1: Fortidens synder af Stéphane Colman og Eric Maltaite

Chok er en indsigt i en skurks ophav. Chok er manden med riddermasken, som alle dage har gjort livet surt for Tim og Thomas. Her kommer vi helt ned i, hvordan han er endt som manden bag ”Den sorte hånd”. Den har action, mennesker, der er ondskabsfulde, og folk, der sværger hævn. Den sluger én med sin fortælling i nutiden og fortiden.

Good Talk: A memoir in conversations af Mira Jacob

Tegneserien er på engelsk og kan lånes via bibliotekets app Libby. Dette er en form for biografisk tegneserie, hvor Miras søn begynder at stille spørgsmål om Michael Jackson. Især spørgsmål, der handler om hudfarve. Mira og sønnen er selv brune, og Miras forældre er fra Indien, men immigreret til USA. Hendes søns far er en hvid jøde. Spørgsmålene sætter gang i tanker om hudfarve og racisme, og om hvordan det er at være brun i USA, imens Trump blev valgt som præsident. Stærk tegneserie med fokus på budskaber, hvor kunsten er mere collageagtig.

Blacksad. Bind 1: Et sted i skyggerne af Juan Díaz Canales

Blacksad er privatdetektiv, og hans smukke eks er blevet myrdet. Det virker ikke, som om opklaringen er vigtig for nogen, tværtimod bliver der nærmest lagt låg på det, og Blacksad må ty til andre metoder. Super smuk tegneserie med ægte noir-stemning. Historien afsluttes i dette bind, men man kan læse andre af Blacksads eventyr i de andre.

Siegfried. Bind 1 af Alex Alice

Klassisk fortælling baseret på operaen Nibelungens ring af Wagner. Odin forbyder alle guder at være sammen med mennesker, men en datter er ulydig og får en søn. Hun betaler med sit liv. Sønnen vokser op hos Mime, men savner andre mennesker. For at starte sin rejse må han dog først finde sin styrke. Er opera ikke sagen, men er du vild med nordisk mytologi, er det her tegneserien for dig.

Batman. Bog 1: Jeg er Gotham af Tom King

Er du ny eller gammel i Batman, så kan du starte med denne nye fortælling, for den er fantastisk. To nye helte kommer til Gotham, og Batman kan ikke regne ud, hvor de har deres kræfter fra, og om de overhovedet har rent mel i posen. Det bringer gamle fjender frem og en masse sorg.

Artiklen er skrevet af Josephine N. B. Valentin og oprindeligt udgivet 15. januar 2021.