Læsestrategi på børne- og ungeområdet på Brønderslev Bibliotek

Alle bibliotekschefer i Danmark har givet hinanden håndslag på at lave en fireårig styrket indsats for at øge børns læselyst i perioden 2020-2024.

Læsestrategien på børne- og ungeområdet på Brønderslev Bibliotek er udviklet med udgangspunkt i håndslaget og med høje ambitioner for, hvorledes disse kan omsættes til virkelighed for alle børn og unge i Brønderslev kommune. Arbejdet med læselyst er en kerneopgave på biblioteket, fordi læselyst er en livskompetence der har stor betydning for vores identitetsdannelse og kan give en dybere forståelse af andre mennesker, kulturer og livsvilkår. 

I Brønderslev har vi fokus på disse indsatser i forhold til vores lokale læsestrategi. Læsning skal her forstås i bredest mulig forstand, det handler ikke kun om materialer og medier, men om hvad der sker i dig, når du læser. Fokus er på oplevelse, viden, inspiration og læsefællesskaber.

Vi har været modige og nysgerrige på vores egen praksis, og gennemgået vores tilbud for at se på, hvordan disse kan gøres endnu bedre og skarpere i et bredt dannelses- og early literacy-perspektiv. På Brønderslev Bibliotek arbejder vi i det nære tæt på børn og unges virkelighed og i tæt samspil med vores netværk og samarbejdspartnere på børneområdet. Gennem adgang til den nyeste viden og de nyeste metoder, ser vi nærmere på vores tilgang og adgang til børn og unges virkelighed.

Under disse fire overskrifter har vi udarbejdet en forandringsteori, der skal sikre, at vores målsætninger bliver omsat til virkelighed. 
⦁    Literacy 
⦁    Tilgængelighed
⦁    Inspiration
⦁    Dannelse

Literacy  – er en livskompetence som knytter sig til de fire kompetencer, at læse, lytte, skrive og snakke. Det handler om en fælles tidlig indsats og om at arbejde for læsefællesskaber i familien, i institutionen og med biblioteket.  

Tilgængelighed – børn og deres familier skal have adgang til mangfoldig litteratur via biblioteket, uanset hvor de bor. Læselyst handler om at lære sammen, om livsduelighed, om at formidle litteratur af høj kvalitet og aktualitet til børn. Det sker i tæt samspil mellem dagpleje, daginstitution, skole og bibliotek.

Inspiration - at fodre læselysten ved at være gode rollemodeller. Vi har hjertet med, når vi skaber læseoplevelser for den stærke, den svage og den skeptiske læser. Det handler om at ændre spørgsmålet om: hvorfor skal jeg læse til hvad skal jeg læse? 

Dannelse – læsning er adgangen til at blive klogere på sig selv og verden. Her slippes fantasien løs og der skabes nye billeder og opfattelser af verden. Læselyst styrker empati, kritisk sans og evnen til at fordybe sig.

Jette Thorndal Madsen, børnebibliotekar
Josephine Valentin, kulturformidler for børn og unge
Louise Eltved Krogsgaard, udviklingskonsulent og forfatterskolen
Nikoline Asmund Thomsen, lærer og formidler
Rikke Ejlertsen, kulturformidler
Stine Kjær Christiansen, børnebibliotekar

Herunder er der en oversigt over de mange forskellige aktiviteter, som vi lige nu har gang i omkring sprog og læsning for børn og unge. Vi glæder os til arbejdet mod mere læselyst i Brønderslev Kommune for alle børn og unge. Kontakt os gerne omkring læselysttanker og ideer.

Oversigt over aktiviteter og projekter:
(Opdateret januar 2022)

Bamsedag

Musikfortælling til dagplejere og vuggestuer med fokus på de mindste børn.

I oktober måned er det Bamses internatonale fødselsdag. Det fejrer vi samtidig med Spil Dansk ugen hvor vi både fejrer Bamser i hele verden og hylder og viderebringer den danske musik til de mindste børn i kommunen. Vi synger sange sammen, læser en spændende bamsehistorie og hygger os med rosiner efterfølgende. 

Kontakt Josephine Valentin for mere info (link åbner i nyt vindue).

Barselscafeer i Brønderslev og Hjallerup

Barselscaféen er et hyggeligt og uformelt mødested, hvor forældre med spædbørn kan lære hinanden at kende. Vi har arrangeret spændende og relevante oplæg til jer og sørger for lidt godt til ganen.

Barselscaféen foregår på bibliotekerne i Hjallerup og Brønderslev og er et tværfagligt samarbejde mellem inMOTUS fysioterapi i bevægelse, Benefit Dronninglund Fysioterapi, Sundhedsplejen og Brønderslev Bibliotek. Du kan blive oprettet som bruger og låne relevante bøger, film, blade eller andet med hjem.

Kontakt Stine hvis du vil vide mere om barselscaféerne.

 

Black out poetry

Et digtforløb til dig, som gerne vil udfordrer normerne omkring, at det er svært at skrive digte, for med dette forløb kan alle skrive et digt. Fra 4. klasse hele vejen op til 102 år.

Vi dukker op med en bunke kasserede bøger, giver et kort men indlevende oplæg om, hvad black out poetry er og så får alle et lynkursus i brugen af tusch. For med blot en side revet ud af en bog og en sort tusch kan alle skrive et digt, som de slet ikke anede de havde inde i sig. Ved at strege de overflødige ord ud, får du et helt unikt digt, uden selv at skrive et eneste ord. Det er sjovt, destruktivt og giver helt vildt gode resultater.

For at høre mere kontakt Josephine N.B. Valentin (link åbner i nyt vindue).

Bogen til 2 årige i samarbejde med sundhedsplejen

Sproget opstår ikke af sig selv, det udvikler sig, når vi bruger det. Forskning viser, at en tidlig sprogindsats er afgørende for, hvordan barnets sprog og læsefærdigheder udvikler sig senere i livet. Jo flere ord barnet mestrer – jo nemmere er det at lære nyt.

Som et nyt tiltag er Sundhedsplejen og Brønderslev Bibliotek gået sammen om en boggave til alle børn i 15-18 måneders alderen. Ved sundhedsplejerskens afsluttende besøg får alle børn i kommunen en fin boggave. Det er stor dejlig samling af historier, rim og sange fra skattekisten om dyr: Kæledyr og gnaverdyr, pelsdyr og pattedyr, krybdyr og bondegårdsdyr, havdyr og landdyr. Simpelthen alle tiders godnatbog for de små dyreelskere. Bogen vokser med barnet og indeholder også en cd med udvalgte historier, rim og sange. Bogen er en god blanding af velkendte gamle historier og remser og nye rim og historier.  

Bookinger med Det Mobile Bibliotek

Bookinger kan bestilles af alle foreninger, dagplejere, skoleklasser, institutioner eller andre interesserede, der gerne vil have Det Mobile Bibliotek på besøg lige der, hvor de mødes.

Det Mobile Bibliotek pakkes med materialer til formålet, og vi glæder os altid til at komme ud og vise vores tilbud. Læs mere om bookinger her (link åbner i nyt vindue).

Brønderslev Forfatterskole

Brønderslev Forfatterskole

Brønderslev Forfatterskole er Danmarks bedste talentudviklingsskole for unge i alderen 13-20 år.

I en uge i sommerferien kan unge der ønsker at udvikle deres forfattertalent eller at arbejde med ord på kreative måder gå i mesterlære hos en af Danmarks dygtigste forfattere. Eleverne undervises i 6-8 timer hver dag af professionelle forfattere. Hver dag arrangeres sociale aktiviteter og aftenundervisning. I 2021 afholdes Brønderslev Forfatterskole i uge 31 på Nordjyllands Idrætshøjskole. Det koster 2.500 kr. at deltage, hvilket dækker tilskud til kost og logi – alt undervisning er gratis for eleverne. I løbet af ugen skriver alle elever en tekst, hvorefter teksterne samles og udgives i bogform. Det vil sige man er udgivet forfatter efter et forløb på Brønderslev Forfatterskole.

Derudover er Brønderslev Forfatterskole værk for en række litterære aktiviteter i løbet af hele året og ofte tilstede til diverse kulturevents rundt om i Danmark.

Læs meget mere om Brønderslev Forfatterskole på skolens hjemmeside (link åbner i nyt vindue)

Ereolen GO!

Ereolen GO! er danske bibliotekers online service med e-bøger og lydbøger målrettet børn og unge. Her finder du alt fra fem minutters godnatoplæsning for de små til rå ungdomsromaner.

Derudover har Brønderslev Bibliotek et samarbejde med kommunens folkeskoler om den økonomiske udgift til Ereolen Go. Dette samarbejde betyder, at alle elever i kommunens folkeskoler kan tilgå Ereolen GO med deres unilogin.

Alle som er registreret låner har adgang til Ereolen GO! så kom endeligt på biblioteket og bliv registreret. Du kan både bruge appen Ereolen GO! og se udvalget lige her på hjemmesiden (link åbner i nyt vindue).

Faglig læsning og vores bidrag ind i det

Faglig læsning er et projekt for kommunens folkeskoler, hvori vi tilbyder to forskellige workshops for 3.-6. klasse

Kommunens folkeskoler deltager i et projekt, som skal skabe bedre faglig læsning i folkeskolen. Som samarbejdspartner tilbyder vi en workshop kaldet faglig læsning, hvor man kan booke en bibliotekar til at holde en booktalk om fagbøger der passer til klassetrinnet. For nærmere info om faglig læsning kontakte Jette Thorndal Madsen. Vi tilbyder også et skriveforløb kaldet Skriv en fagbog, hvor eleverne skal lave deres egen fagbog i bookcreator. For nærmere info om Skriv en fagbog kontakt Josephine N.B. Valentin.

Læs mere om vores øvrige tilbud til skolerne her på hjemmesiden (link åbner i nyt vindue). 

Læsefamilier

Læsefamilier er et projekt med fokus på samvær i familien og de oplevelser, som god litteratur, bl.a. igennem højtlæsning, kan give familien. Der sættes fokus på fællesskab i familien og det at have noget samvær, hvor den gode læseoplevelse er omdrejningspunktet.

Målgruppen er børnefamilier med mindst et barn på 10+, og vi kigger på, om projektets læseposer kan være en del af bibliotekets materialetilbud.

Se mere om læsefamilieposerne (link åbner i nyt vindue).

Min magiske læsehule

Sammen med tre SFO’er i kommunen forsøger vi at skabe læselyst og læsefællesskabet for 0.-3. klasse.

Vi vil styrke læsningen ved at åbne litteraturens verden på anderledes, kreative og sjove måder. Det betyder aktiviteter omkring bøger, med bøger og i bøgernes verden. Vi skal konkret skabe en læsehule og lave aktivitetskasser som SFO’erne kan bruge i deres hverdag. I projektet samarbejdes der med Asaa SFO, Agersted Fribørnehave og SFO samt Solstrålen, SFO Jerslev Toftegårdsskolen.

Projektet indgår under det nationale tiltag kaldet Projekt læselyst. Du kan læse lidt om vores bidrag i artiklen her (link åbner i nyt vindue).

Oplevelseslæsning

En anderledes tilgang til læsning, hvor følelser og synsninger er højsædet til forståelsen. En metode til at åbne de 13-16-åriges øjne for hvad det er litteraturen kan.

Læsning kan åbne øjnene for den gode samtale, men nogle gange kan det virke krævende. Oplevelseslæsning giver en mulighed for, at deltagerne dukker uforberedte op, er med til højtlæsning og sætter dagsordnen for den løbende samtale om teksten. Det kan både bruges som en indslusning til en ny forfatter/tidsperiode og at komme ind i litteratur på en anden, lidt mere uformel måde, hvor synsninger, umiddelbare tanker og den enkeltes følelser er det vigtige. Flere siger de genopdager hvad det er litteratur kan.

Oplevelseslæsning har vi på biblioteket brugt i sammenhænge med voksne og unge også, hvilket altid er en succes. Kontakt Nikoline Asmund Thomsen for mere info (link åbner i nyt vindue).

Poetry slam

For at kunne ”slamme” skal man først have skrevet et digt til det. Det er et forløb vi tilbyder for udskolingen og ungdomsuddannelserne.

Poetry slam kan indeholde alle former for digte, dem der rimer, dem der næsten lyder som prosa, dem der er politiske, og dem der er poetiske. Fællesnævner er, at det skal være personligt. Vi giver inspiration, viser forskellige måder at oplæse og fremføre digtet på, og fortæller om hvad poetry slam er. Udtrykket er ofte hudløst ærligt og metodefriheden gør ofte at de unge kommer med noget helt unikt.

For mere info kontakt Josephine N.B. Valentin.

Skolen & Biblioteket

Skolen & Biblioteket er vores årlige tilbud til folke- og friskoler i Brønderslev Kommune. Vi understøtter Brønderslev Kommunes målsætning, om at akke børn skal blive klar til verden, dvs. at alle børn skal have mulighed fir at udvikle sig til kompetente og robuste voksne verdensborgere, som bliver i stand til at indgå aktivt i et demokratisk samfund. Med afsæt heri tilbyder Brønderslev Bibliotek en række forløb, der kan indgå som en del af den understøttende undervisning. Forløbene er rettet mod indskolingen, mellemtrinnet og overbygningen, ligesom de enkelte forløb er tilpasset fælles mål.

Kataloget er ment som en inspirationskilde i planlægningen af undervisngen i det kommende skoleår. Nogle tlbud er faste og kan bookes hele skoleåret ved at maile til kontaktpersonen for det pågældende tilbud, mens andre tilbud er enkeltstående og kræver hurtig booking, da der er begrænset antal pladser.

Vi tilbyder et bredt udvalg af tilbud til alle alderstrin lige fra Booktalks til podcast-produktion. De fleste forløb kan foregå enten på skolen eller på biblioteket. I flere af forløbene bliver eleverne selv involveret aktivt bl.a i vores Crime Scene, hvor eleverne skal opklare en mordgåde på biblioteket og efterfølgende skrive en krimi. Vores erfaring er, at vores forløb fungerer bedst, når læreren deltager aktivt og sætter rammen for forløbet, så børnene ved, at vi kommer. Det forventer vi, du påtager dig. Flere forløb kan justeres, så de passer ind i undervisningen. Kontakt os gerne for at høre om mulighederne. Alle tilbud kan ses her (link åbner i nyt vindue).

Skoledistrikter

Vi ønsker at arbejde tæt sammen med alle folkeskoler i kommunen. Vi udvikler nye tilbud til vores skolekatalog i samarbejde med skolerne og tilbyder forløb både på biblioteket, Det Mobile Bibliotek og ude på skolerne.

Vil du vide mere om samarbejdet er du velkommen til at kontakte os.

Fordeling af skoledistrikter:

Nord: Stine
Syd: Jette
Hjallerup: Rikke
Dronninglund: Nikoline
Gymnasiet: Josephine

Skriveforløb - skønlitteratur

Vi kan godt lide at skabe skønlitteratur i samarbejde med børn og unge. Derfor tilbyder vi altid et skabende skønlitterært tilbud.

Formen er forskellig, fordi vi kan lide at udfordre os selv og eksperimentere med en skriveform, der er uendelige muligheder i. For tiden lader vi mellemtrinnet skrive deres egne eventyr, efter de har været inde i et virtuelt rum fyldt med magiske genstande. Alle børn har været i samme rum, men ingen får skrevet samme historie.

At skrive sætter gang i empatien, forståelsen for sproget og kreativiteten, hvilket former ens tålmod og evne til at sætte sig i andres sted - ting vi synes er vigtige at fremme og altid at kunne tilbyde i vores regi.

Man kan altid kontakte os omkring et skriveforløb også selvom det ikke står her. Vi samarbejder med Brønderslev Forfatterskole om det. Kontakt Josephine N.B. Valentin.

Smart – parat - svar

Smart Parat Svar er en landsdækkende læse- og vidensquiz for børn i 6. klasse. Vi står for at afholde den kommunale kvalifikationsrunde til regionsmesterskaberne.

Quizzen er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og landets børnebiblioteker, og formålet er at sætte fokus på læsning og læselyst. Smart Parat Svar kan være med til at stimulere det gode samarbejde mellem biblioteker og skoler og er oplagt i biblioteksregi i forhold til arbejdet med åben skole. Quizzen er en holdkonkurrence med fem deltagere fra hver klasse, der kan supplere hinanden og samarbejde om at finde de rigtige svar.

Har du lyst til at vide mere om Smart Parat Svar og bl.a. prøve tidligere års spørgsmål tjek deres hjemmeside (link åbner i nyt vindue).

Snip – snap – snude, bibliotekets familiecafé

Snip Snap Snude - familiecafé arrangeres i samarbejde med InMOTUS fysioterapi og Benefit Fysioterapi. En lørdag formiddag på biblioteket med fokus på børnefamilier med børn i alderen 0-5 år.

Her kan familierne deltage i workshops og få ny inspiration til børnelege, fagtesange og rim/remser samt gode råd om dialogisk læsning. Vi serverer rundstykker og kaffe/the og det er muligt at lege i børnebiblioteket og hygge sig som familie. Det er gratis at deltage, men af hensyn til indkøb er tilmelding nødvendigt.

Sommerskole - forfatter

Et altid sjovt tilbud i kreativ skrivning. Her kan man udfolde sin kreativitet skriftligt når man er mellem 10-14 år.

Her får du værktøjer til at danne din egen novelle via præsentation af skrivemodeller, skriveøvelser, sanseoplevelser og inspiration fra film og bøger. Man må dog ikke glemme at hyggen er i højsædet. Det er en sand skrivefest, hvor der udveksles gode ideer, er masser af hjælp at få og der kommer en samling af deltagernes noveller ud af det. Efterhånden noget vi har gjort i mange år i sommerferien og som altid genererer fulde huse, fordi både vi og børnene elsker det.

Hold øje med vores sommerskolekatalog eller tjek Det Sker på hjemmesiden (link åbner i nyt vindue).

Sprogfitness – national motionsdag

Vi elsker sprog - at tale, læse, skrive, lytte og selvfølgelig at lege med det. Den glæde vil vi gerne dele med så mange som muligt og derfor har samlet dem her på siden. Nogle af legene kræver rekvisitter - fx billed- eller bogstavkort, dem kan du finde her på siden sammen med en beskrivelse af legene.

Hver år inviteres de kommende skolebørn i daginstitutionerne til en årlig Sprogfitness-event med folkebiblioteket som bindeled mellem skoler og daginstitutioner. Målet er via samarbejde med relevante fagligheder at igangsætte taktile og kinæstetiske læreprocesser for at skabe interesse og glæde ved sprog og læsning. I år 2021 bliver Sprogfitness to go ude i de enkelte børnehaver, i 2022 håber vi at vi igen kan mødes i Brønderslev, Hjallerup og Dronninglund og lege sammen. Læs mere om Sprogfitness på Sprogsporet (link åbner i nyt vindue).

For at høre mere kontakt Stine Kjær Christiansen (link åbner i nyt vindue).

Sprogkufferter - for de 0-4 årige

Sprogkufferter er til dig, som har lyst til at arbejde med sprogstimulering eller dialogisk oplæsning - i dagplejen, i vuggestuen, i børnehaven eller hjemme i familien. 

Alle sprogkufferter indeholder bøger, konkrete genstande, sange, remser, lege og aktiviteter samt en kort introduktion til kuffertens indhold Vi har sprogkufferter om mange emner: Pippi Langstrømpe, Vi fisker ord, Guldlok, Vilde dyr, Husdyr, Lille Peter Edderkop, Kroppen og sanserne, De tre bukke Bruse, Mariehønen Evigglad, Store maskiner, Ulven og de tre små grise, farver, sanser og former, kroppen, leg med tal, danske dyr og babys første sprogkuffert.

Sprogkufferter kan reserveres på vores hjemmeside (link åbner i et nyt vindue). 

Sprogsporet i dagpleje, vuggestue og børnehave

Sprogstartsposerne tager udgangspunkt i billedbøger med forskellige temaer, og gennem leg med sproget får børn og deres voksne i dagtilbuddet rig mulighed for bl.a. at tale om farver, følelser og tal

Bibliotekernes Sprogspor vil med Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år give børn i dagpleje/vuggestue og børnehave gode muligheder for at styrke deres sprogforståelse og sprogbrug gennem fælles litteraturoplevelser. En fælles litteraturoplevelse kan skabe gode rammer for fordybelse og etablering af fælles opmærksomhed. En fælles læseoplevelse, som giver mulighed for en meningsskabende samtale – både mellem barn og voksen og børnene imellem. Den fælles litteraturoplevelse kan åbne for børns glæde ved sprog og læsning. At styrke børns glæde ved sprog og læsning er ganske afgørende, da sprog og læsning er indgangen til kultur, sociale fællesskaber og viden. Det gør læsning til den mest afgørende færdighed i forhold til videre læring hos både børn, unge og voksne. 

På www.sprogsporet.dk kan du finde meget mere viden om sprogstimulering (link åbner i nyt vindue). Der er f.eks, et forældrespor der kan være oplagte at afprøve mens børnene har sprogstart i deres institution (link åbner i nyt vindue). 

Materialerne kan lånes af dagplejere, private børnepassere samt pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Ønsker du at låne en kasse - kontakt da børnebibliotekar Stine Kjær Christiansen (åbner i nyt vindue). 

Teenbøger

Facebook-siden Teenbøger – Brønderslev Bibliotek anmelder vi bøger for unge mellem 12 og 16 år (link åbner i nyt vindue).

Der tages udgangspunkt i bøger, vi selv har læst og synes godt om, hvorfor anmeldelserne er personlige. Facebook-siden henvender sig til forældre og andre fagpersoner, der gerne vil finde læseinspiration til de unge, som de omgås. Bøgerne spænder vidt fra action, til tegneserie, til tænksomme. Vi prøver at ramme den brede læselyst og vise at der findes en bog til din teen.

Læs mere om folkebibliotekernes håndslag på at styrke børns læselyst her (åbner i et nyt vindue).