Læsestrategi på børne- og ungeområdet på Brønderslev Bibliotek

Alle bibliotekschefer i Danmark har givet hinanden håndslag på at lave en fireårig styrket indsats for at øge børns læselyst i perioden 2020-2024.

Herunder er der en oversigt over de mange forskellige aktiviteter, som vi lige nu har gang i omkring sprog og læsning for børn og unge. Vi glæder os til arbejdet mod mere læselyst i Brønderslev Kommune for alle børn og unge. Kontakt os gerne omkring læselysttanker og ideer.

Oversigt over aktiviteter og projekter:
(Opdateret maj 2022)

Bamses forårsfest

Musikfortælling til dagplejere og vuggestuer med fokus på de mindste børn.

Sammen med alt det grønne og skønne inviterer vi til bamsefest i maj. Med sanglege, højtlæsning fra bamsehistorier og en børnevenlig snack efterfølgende fejrer vi bamserne.

For mere information kontakt Josephine N.B. Valentin på josb@99454545.dk (link åbner i nyt vindue).

Barselscafeer i Brønderslev og Hjallerup

Barselscaféen er et hyggeligt og uformelt mødested, hvor forældre med spædbørn kan lære hinanden at kende. Vi har arrangeret spændende og relevante oplæg til jer og sørger for lidt godt til ganen.

Barselscaféen foregår på bibliotekerne i Hjallerup og Brønderslev og er et tværfagligt samarbejde mellem Sundhedsplejen og Brønderslev Bibliotek og andre relevante samarbejdspartnere. Du kan også låne relevante bøger, film, blade eller andet med hjem.

Kontakt Rikke Ejlertsen på riej@99454545.dk hvis du vil vide mere om barselscaféerne (link åbner i nyt vindue).

Bogklub

Bogklubben er for alle børn mellem 10-14 år, der lytter eller læser og gerne vil tale med andre om det. En bog om måneden eller en om ugen betyder ikke noget: Hvis du har læst noget lækkert, så kom og vær med. Her vil vi inspirere hinanden, tale om hvad der gjorde læseoplevelsen god og hvad vi hver især kan lide at læse. Derudover skal vi selvfølgelig hygge os, med fx spil, udfordringer og kage. Det er ikke nødvendigt at være med hver gang.

Opstart er onsdag den 31. august 2022 fra kl. 15-16.30.

Dato: Hver sidste onsdag i måneden fra kl. 15-16.30.

Kontakt Rikke Ejlertsen på riej@99454545.dk hvis du vil vide mere om bogklubben (link åbner i nyt vindue).

Bookinger med Det Mobile Bibliotek

Bookinger kan bestilles af alle foreninger, dagplejere, skoleklasser, institutioner eller andre interesserede, der gerne vil have Det Mobile Bibliotek på besøg lige der, hvor de mødes.

Vi læser en historie højt og snakker om bøgerne når dagplejere og børnehaver kommer på besøg. Der er også altid tid til at finde materialer om emner der interesserer børnene.

Vi sørger for, at Det Mobile Bibliotek pakkes med materialer, hvor indholdet passer bedst muligt til formålet, og vi glæder os altid til at komme ud og vise vores tilbud.

Læs mere om bookinger her (link åbner i nyt vindue) for yderligere information kontakt Stine Kjær Christiansen på Stine.Kjaer.Christiansen@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)

Brønderslev Forfatterskole

Brønderslev Forfatterskole er Danmarks bedste talentudviklingsskole for unge i alderen 13-20 år.

I en uge i sommerferien kan unge der ønsker at udvikle deres forfattertalent eller at arbejde med ord på kreative måder gå i mesterlære hos en af Danmarks dygtigste forfattere. Eleverne undervises i 6-8 timer hver dag af professionelle forfattere. Hver dag arrangeres sociale aktiviteter og aftenundervisning. I løbet af ugen skriver alle elever en tekst, hvorefter teksterne samles og udgives i bogform. Det vil sige man er udgivet forfatter efter et forløb på Brønderslev Forfatterskole.

Derudover deltager Brønderslev Forfatterskole i række litterære aktiviteter i løbet af hele året f.eks. Kulturmøde Mors og litteraturfestivalen Ordkraft. Forfatterskolen arrangerer løbende online skriveworkshops med forskellige temaer.

Læs meget mere om Brønderslev Forfatterskole på skolens hjemmeside (link åbner i nyt vindue) og kontakt gerne Louise Krogsgård på Louise.Eltved.Krogsgaard@99454545.dk

eReolenGO!

eReolenGO! er danske bibliotekers online service med e-bøger og lydbøger målrettet børn og unge. Her finder du alt fra fem minutters godnatoplæsning for de små til rå ungdomsromaner.

Derudover har Brønderslev Bibliotek et samarbejde med kommunens folkeskoler om eReolenGo! Dette samarbejde betyder, at alle elever i kommunens folkeskoler kan tilgå eReolenGO! med deres unilogin.

Du kan oprette dig som bruger vha. NemID, se mere om oprettelse her https://www.bronderslevbib.dk/registration og få adgang til eReolenGO!

Gymnasiet & Biblioteket

Samarbejdet mellem gymnasiet og biblioteket er nyt, men indgår i bibliotekets målsætning om at påklæde alle børn og unge i Brønderslev kommune til kompetente og robuste voksne verdensborgere, der er i stand til at indgå aktivt i et demokratisk samfund. Derfor tilbyder vi en række forløb til ungdomsuddannelserne, som kan indgå og understøtte den undervisning de allerede modtager.

Vi vil gerne berører alle unge i løbet af deres skolegang på gymnasiet, hvortil vi tilbyder

  • Booktalks målrettet et specifikt emne, såsom krimi
  • Oplevelseslæsning inden for særlig periode eller emne, såsom romantikken eller moderne digte
  • Projekt brætspil som støtte til opgaveskrivning

Alle muligheder kan tilpasses det enkelte fag eller institution, ligesom det kan foregå på selve skolen eller i vores lokaler.

For mere information eller booking kontakt Josephine N.B. Valentin på josb@99454545.dk (link åbner i nyt vindue). 

Læsefamilier

Læsefamilier er materialer med fokus på samvær i familien og de oplevelser, som god litteratur, bl.a. igennem højtlæsning, kan give familien. Der sættes fokus på fællesskab i familien og det at have noget samvær, hvor den gode læseoplevelse er omdrejningspunktet.

Målgruppen er børnefamilier med mindst et barn på 10+.

Se mere om læsefamilieposerne (link åbner i nyt vindue).

Projekter

Lige nu arbejder vi med disse projekter på børneområdet:  

  • Bogglad
  • Ensomme mig
  • Fortællestafetten
  • iReporter
  • Vi lærer i det nære
  • Ælle bælle

Readathon

Hvert efterår inviterer Brønderslev Bibliotek til Readathon, et arrangement for børn i alderen 10-14 år, der tør prøve kræfter med at læse i mange timer i træk.

Sammen med engagerede børnebibliotekarer skal børnene læse, lave udfordringer, spille spil, lave bookstagram-billeder og meget mere, når de mødes på biblioteket og læser hele dagen.

Dato: Lørdag d. 1. oktober 2022 kl. 10-22

Kontakt Rikke Ejlertsen på riej@99454545.dk hvis du vil vide mere om Readathon (link åbner i nyt vindue)

Skolen & Biblioteket

Skolen & Biblioteket er vores årlige tilbud til folke- og friskoler i Brønderslev Kommune. Kataloget er ment som en inspirationskilde i planlægningen af undervisningen i det kommende skoleår. Nogle tilbud er faste og kan bookes hele skoleåret ved at maile til kontaktpersonen for det pågældende tilbud, mens andre tilbud er enkeltstående og kræver hurtig booking, da der er begrænset antal pladser.

Vi tilbyder bl.a. i skoleåret 2022-23:
- Lav din egen bog for 2. klasse
- Kickstart din klasses arbejde med FN’s verdensmål for 4.-6. klasse
- Stop identitetstyven – dialogskabende brætspil for 7.-9. klasse

Alle tilbud kan ses her (link åbner i nyt vindue).

Skoledistrikter

Vi samarbejder tæt med alle skoler i kommunen. Vi udvikler nye tilbud til vores skolekatalog i samarbejde med skolerne og tilbyder forløb både på biblioteket, Det Mobile Bibliotek og ude på skolerne. Vi tilbyder gerne booktalks med besøg af Det Mobile bibliotek så alle elever kan låne bøger med hjem. Eller måske et læsemarathon, hvor eleverne foruden at læse en masser kan lave challenges, bookstagrambilleder, bookfaces eller andre ting, der alt sammen er forankret i litteraturens verden.

Vil du vide mere om samarbejdet er du velkommen til at kontakte os.

Fordeling af skoledistrikter:
Område Nord: Kontakt Stine Kjær Christiansen på Stine.Kjaer.Christiansen@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)
Område Syd: Kontakt Jette Thorndal Madsen på Jette.Thorndal.Madsen@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)
Område Hjallerup: Kontakt Rikke Ejlertsen på riej@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)
Område Dronninglund: Kontakt Nikoline Asmund Thomsen på Nikoline.Asmund.Thomsen@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)

Arbejder du på en friskole? Send os en mail. Vi vil meget gerne samarbejde.

Snip – snap – snude, bibliotekets familiecafé

Snip Snap Snude - familiecafé arrangeres i samarbejde med relevante samarbejdspartnere. En lørdag formiddag på biblioteket med fokus på børnefamilier med børn i alderen 0-5 år.

Her kan familierne deltage i workshops og få ny inspiration til børnelege, fagtesange og rim/remser samt gode råd om dialogisk læsning. Vi serverer rundstykker og kaffe/the og det er muligt at lege i børnebiblioteket og hygge sig som familie. Det er gratis at deltage, men af hensyn til indkøb er tilmelding nødvendigt.

Kontakt Stine Kjær Christiansen på Stine.Kjaer.Christiansen@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)

Sommerbogen og vandkampslæsning

En læsekampagne for alle børn mellem 6 og 15 år, der foregår hen over sommeren.

Børn, der deltager i Sommerbogen kan hen over sommeren  løse sjove læseudfordringer, mens de læser og anmelder bøger. Når børnene deltager, er de automatisk med i lodtrækningen om en af de tre hovedpræmier. Se mere på: https://www.sommerbogen.dk/

Som en ekstra bonus, udfordrer børnebibliotekarerne alle kommunens børn til en læsedyst. Fem børnebibliotekarer mod børnene i henholdsvis den vestlige og østlige del af Brønderslev Kommune. Hvem kan læse flest bøger tilsammen? Hvis børnene formår at læse flest bøger (og det gør de som regel), så får de lov til at give børnebibliotekarerne buksevand efter sommerferien.

Bøgerne optælles efter sommeren, hvor resultatet afsløres og tid/sted for vandkampen i Brønderslev og Hjallerup offentliggøres.

Sommerskole

Hvert år i skolernes sommerferie tilbyder vi på Brønderslev Bibliotek en række aktiviteter for børn og unge.

Vi elsker at have ferieglade børn på biblioteket, hvorfor vi i både øst og vest laver noget kreativt. Ofte laver vi målrettede forløb over flere dage, ligesom vi har åbne kreadage, hvor man kan komme for at klippe og klistre.

Ferien er oplagt til at invitere kunstnere indenfor dørene, så børnene kan få en helt anden oplevelse i en skabelsesproces.

Hold derfor altid øje med hjemmesiden, når sommerferien nærmere sig.

For mere information kontakt (Nikoline eller Rikke)

Sommerskole - forfatter

Et altid sjovt tilbud i kreativ skrivning. Her kan man udfolde sin kreativitet skriftligt når man er mellem 10-14 år.

Her får du værktøjer til at danne din egen novelle via præsentation af skrivemodeller, skriveøvelser, sanseoplevelser og inspiration fra film og bøger. Man må dog ikke glemme at hyggen er i højsædet. Det er en sand skrivefest, hvor der udveksles gode ideer, er masser af hjælp at få og der kommer en samling af deltagernes noveller ud af det. Efterhånden noget vi har gjort i mange år i sommerferien og som altid genererer fulde huse, fordi både vi og børnene elsker det.

Hold øje med vores sommerskolekatalog eller tjek Det Sker på hjemmesiden (link åbner i nyt vindue).

Kontakt Josephine på josb@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)

Sprogfitness – national motionsdag

Vi elsker sprog - at tale, læse, skrive, lytte og selvfølgelig at lege med det. Derfor inviterer vi hvert år de kommende skolebørn i daginstitutionerne til en årlig Sprogfitness-event med folkebiblioteket som bindeled mellem skoler og daginstitutioner. Målet er via samarbejde med relevante fagligheder at igangsætte taktile og kinæstetiske læreprocesser for at skabe interesse og glæde ved sprog og læsning. Læs mere om Sprogfitness på Sprogsporet (link åbner i nyt vindue).

Kontakt Stine Kjær Christiansen på Stine.Kjaer.Christiansen@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)

Sprogkufferter - for de 0-4 årige

Sprogkufferter er til dig, som har lyst til at arbejde med sprogstimulering eller dialogisk oplæsning - i dagplejen, i vuggestuen, i børnehaven eller hjemme i familien. Alle sprogkufferter indeholder bøger, konkrete genstande, sange, remser, lege og aktiviteter samt en kort introduktion til kuffertens indhold Vi har sprogkufferter om mange emner: Pippi Langstrømpe, Vi fisker ord, Guldlok og mange flere.

Sprogkufferter kan reserveres på vores hjemmeside (link åbner i et nyt vindue). 

Kontakt Stine Kjær Christiansen på Stine.Kjaer.Christiansen@99454545.dk (link åbner i nyt vindue)

Sprogsporet i dagpleje, vuggestue og børnehave

I Brønderslev kommune samarbejder vi tæt med børnehaver, vuggestuer og dagplejere om at tilbyde alle børn flere sprogstimuleringsforløb gennem et seks ugers forløb. 

Sprogstartsposerne tager udgangspunkt i billedbøger med forskellige temaer, og gennem leg med sproget får børn og deres voksne i dagtilbuddet rig mulighed for bl.a. at tale om farver, følelser og tal. Sprogstartsposerne har nemlig hvert sit tema og sproglige fokus. 

Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år består af 6 poser med en billedbog og konkrete materialer som fx legetøj, fotos mm. I sprogstartsposerne er der et bredt udvalg af sproglege, som opfordrer til snak, leg og bevægelse i nær sammenhæng med billedbogen. Kort sagt giver Sprogstart vores børn mulighed for at høre, gøre, røre og se ord i mange forskellige sammenhænge.

På www.sprogsporet.dk kan du finde meget mere viden om sprogstimulering (link åbner i nyt vindue). Der er f.eks, et forældrespor der kan være oplagt at bruge, mens børnene har sprogstart i deres institution (link åbner i nyt vindue). 

Materialerne kan lånes af dagplejere, private børnepassere samt pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Ønsker du at låne en kasse - kontakt da børnebibliotekar Stine på Stine. Kjaer.Christiansen@99454545.dk og Rikke på riej@99454545.dk (link åbner i nyt vindue). 

Læs mere om folkebibliotekernes håndslag på at styrke børns læselyst her (åbner i et nyt vindue). 

Læsestrategien på børne- og ungeområdet på Brønderslev Bibliotek er udviklet med udgangspunkt i håndslaget og med høje ambitioner for, hvorledes disse kan omsættes til virkelighed for alle børn og unge i Brønderslev kommune. Arbejdet med læselyst er en kerneopgave på biblioteket, fordi læselyst er en livskompetence der har stor betydning for vores identitetsdannelse og kan give en dybere forståelse af andre mennesker, kulturer og livsvilkår. 

I Brønderslev har vi fokus på disse indsatser i forhold til vores lokale læsestrategi. Læsning skal her forstås i bredest mulig forstand, det handler ikke kun om materialer og medier, men om hvad der sker i dig, når du læser. Fokus er på oplevelse, viden, inspiration og læsefællesskaber.

Vi har været modige og nysgerrige på vores egen praksis, og gennemgået vores tilbud for at se på, hvordan disse kan gøres endnu bedre og skarpere i et bredt dannelses- og early literacy-perspektiv. På Brønderslev Bibliotek arbejder vi i det nære tæt på børn og unges virkelighed og i tæt samspil med vores netværk og samarbejdspartnere på børneområdet. Gennem adgang til den nyeste viden og de nyeste metoder, ser vi nærmere på vores tilgang og adgang til børn og unges virkelighed.

Under disse fire overskrifter har vi udarbejdet en forandringsteori, der skal sikre, at vores målsætninger bliver omsat til virkelighed. 
⦁    Literacy 
⦁    Tilgængelighed
⦁    Inspiration
⦁    Dannelse

Literacy  – er en livskompetence som knytter sig til de fire kompetencer, at læse, lytte, skrive og snakke. Det handler om en fælles tidlig indsats og om at arbejde for læsefællesskaber i familien, i institutionen og med biblioteket.  

Tilgængelighed – børn og deres familier skal have adgang til mangfoldig litteratur via biblioteket, uanset hvor de bor. Læselyst handler om at lære sammen, om livsduelighed, om at formidle litteratur af høj kvalitet og aktualitet til børn. Det sker i tæt samspil mellem dagpleje, daginstitution, skole og bibliotek.

Inspiration - at fodre læselysten ved at være gode rollemodeller. Vi har hjertet med, når vi skaber læseoplevelser for den stærke, den svage og den skeptiske læser. Det handler om at ændre spørgsmålet om: hvorfor skal jeg læse til hvad skal jeg læse? 

Dannelse – læsning er adgangen til at blive klogere på sig selv og verden. Her slippes fantasien løs og der skabes nye billeder og opfattelser af verden. Læselyst styrker empati, kritisk sans og evnen til at fordybe sig.

Jette Thorndal Madsen, børnebibliotekar
Josephine Valentin, kulturformidler for børn og unge
Louise Eltved Krogsgaard, udviklingskonsulent og forfatterskolen
Nikoline Asmund Thomsen, lærer og formidler
Rikke Ejlertsen, kulturformidler
Stine Kjær Christiansen, børnebibliotekar