Statue af Ludvig Holberg

Om dette arrangement

Tid
19:30
Pris
50 Kr
Bestil billet(ter)
Foredrag & debat

Holbergs forfatterskab

26.02.19
Fra Ludvig Holbergs reoler og skuffer

De fleste af os kender Ludvig Holbergs komedier ”Jeppe på bjerget” eller ”Erasmus Montanus”. Vi har hørt om dem i skolen eller set dem opført på teatret. Der er dog også en mindre kendt side af Holberg, som endda gav ham et stort europæisk navn i hans tid. Det var bl.a. en lærebog i historie, romanen om Nils Klim og så hans erindringer, alle skrevet på latin, men også oversat til dansk.

De har været gemt lidt væk ligesom gamle julekort og ferieminder.

Professor emeritus Svend Erik Larsen fortæller om nogle af Ludvig Holbergs kendte og mindre kendte tekster, og viser også at Holberg også var en mand, der så ind i fremtiden. En fremtid han ikke kendte, men prøvede at forberede sig på. Det gjorde han ved at kaste nogle af de kendte normer og regler op i luften og se på, hvad der skete når de faldt ned igen. Hvad med kvindens rolle? Hvad med religionen?

Holberg gjorde det også ved at diskutere hvordan fremtiden kunne formes med hensyn til moral, demokrati og menneskers samfundsengagement. Først og fremmest ville Ludvig Holberg opdrage mennesker til at tænke selv ved hjælp af humor, kritik og fornuft. Fornuft, omtanke og selvkritik – det er Holbergs kodeord. Alt dette hører vi om i foredraget.

Arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet

 

Materialer